Банкеръ Daily

Общество и политика

ДПС ухажва електората си отрано

Заместник-председателите на парламентарната група на ДПС Хамид Хамид (вляво) и Йордан Цонев.
S 250 eb0738ff 6403 4564 8a54 8a7dd6c37d74

"Движението за права и свободи" постепенно започва подготовката си за важната 2019 г., когато според изборния календар ще се проведе вотът за Европарламент, както и този за местна власт. По всичко изглежда хората на Доган са решили отново да обърнат внимание не само на електората си, но и някои проблеми, дали отражение върху резултатите им на парламентарните избори през март тази година. На 6 и 7 юли лидерът Мустафа Карадайъ и група депутати внесоха в деловодството на парламента два законопроекта, които предвиждат промени в Закона за гражданската регистрация и в Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица. Въпреки че това може да има сплотяващ ефект върху симпатизантите им, инициативата на ДПС по-скоро прилича на "претоплена манджа" за отвличане на вниманието от важните проблеми на държавата, тъй като тези проектозакони бяха внесени и съответно отхвърлени още в 43-ото Народно събрание.

Все пак от партията на Доган ще се опитат да прокарат отново идеите си за промени в регламента при административното обслужване на граждани, репресирани по време на т.нар. Възродителен процес. В най-общи линии Карадайъ и компания настояват администрацията да не изисква българските имена на гражданите с турски произход, които те са получили по онова време.

Освен това законотворците от движението предлагат служебно да се заличат от регистрите българските имена на гражданите от турски произход, които са си възстановили предишните имена.

"Например при издаването на свидетелство за съдимост и други документи не е необходимо да се искат тези имена. Всяка справка може да бъде издадена на база на ЕГН-то, обясни за "БАНКЕРЪ" заместник-председателят на парламентарната група на ДПС Хамид Хамид. У тези хора се създава неприятно усещане и спомен за тежките времена, които са преживели."

С промените в Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица пък ДПС заявяват своите искания за допълнителни добавки към пенсиите на лицата, репресирани по време на Възродителния процес, както и да се разшири кръгът на тези лица. "Този законопроект е за обезщетенията на една категория хора и те не са уредени законово. Става дума за лицата, които са получили огнестрелни рани по време на мирни протести срещу комунистическия режим. Около 250 лица не се обезщетяват като жертви на режима. Няма да има съществена тежест за бюджета, тъй като става дума за много малко хора", разясни още Хамид.

Както вече стана дума, този ход на ДПС е добре изпитан и отработен. Повече от ясно е, че Догановата партия се опитва да консолидира своя електорат преди изборите за български представители в Европейския парламент и вота за местна власт, който за формацията ще бъде на живот и смърт. Другата цел, разбира се, е да бъдат намалени щетите, нанесени от ексшефа им Лютви Местан, които според последните изчисления на Карадайъ възлизат на близо 100 хиляди гласа, загубени на последните избори.

С изваждането на тези законопроекти от фризера ДПС казва недвусмислено, че каузата на жертвите на Възродителния процес не може да бъде приватизирана от Местан и ДОСТ, а тя ще продължи да бъде дългосрочна партийна политика на ДПС. От друга страна, така за пореден път ще се отвори "патриотичният дебат" за Възродителния процес, а партията на Доган отново ще хвърли ръкавицата към своите опоненти - националистите.

Отново за "БАНКЕРЪ" Хамид Хамид сподели очакванията си за гласуването на тези законопроекти. "Преди не сме намирали нужната парламентарна подкрепа с най-различни аргументи, но сега се надявам да ни подкрепят, тъй като това е жест на справедливост към тази категория жертви", изказа скептицизъм той. Хамид добави, че едва след като двата законопроекта "влязат в комисии", ДПС ще проведе разговори с другите парламентарни групи. "Това е постоянен законодателен процес в нашата партия, ние винаги сме ги внасяли и ще продължим да ги внасяме, докато не се ликвидират последствията от престъпните действия на комунистическия режим. Това няма нищо общо с Лютви Местан, а и едва ли някой вече му обръща внимание", отбеляза заместник-председателят на ДПС групата. 

Флиртът между хората на Доган и техния електорат - ако трябва да бъдем точни, започна преди близо месец. Тогава формацията се опита да прокара промени в Изборния кодекс, които отново бяха тясно обвързани с нейните симпатизанти. Парламентарната група искаше отмяна на ограничението от 35 избирателни секции в страните извън Европейския съюз (в това число е, разбира се, и Турция), отмяна на задължителното гласуване, както и разрешение изборната кампания да може да се води и на друг език освен българския. От ДПС предлагаха в случаите, когато кампанията се води на чужд език, да се осигурява преводач.

Законопроектът предвиждаше и край на "феномена 15/15", т.е. да не се дава възможност под номера в листата, който съвпада с номера на партията според жребия, да фигурира конкретен кандидат. В крайна сметка обаче текстовете бяха отхвърлени и в парламентарната Комисия по правни въпроси, и в пленарната зала, при това още на първо четене, и то с голямо мнозинство.

Очакванията са и новата стара инициатива на ДПС да бъде посрещната с неодобрение от всички останали парламентарно представени партии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във