Банкеръ Daily

Общество и политика

ДПС: Темата за субсидиите маскира, че държавата върви по инерция

ДПС няма да участва в нови консултации за размера на партийната субсидия. Това заяви лидерът Мустафа Карадайъ в кулоарите на парламента след новините от вчерашния коалиционен съвет на ГЕРБ и "Обединени патриоти" да се обсъжда какъв да е размерът на финансиране на партиите и да се реши най-късно до лятната ваканция на парламента. 

"Това, което имахме да кажем по темата, го казахме. И пред медиите, и с писмени предложения, и на консултациите с БСП и с ГЕРБ", обясни Карадайъ. Според лидера на ДПС сроковете за предложения между двете четения са изтекли и дебатът е затворен. Той подчерта също, че няма какво да говори с "Обединени патриоти" по темата. Юлиян Ангелов от ВМРО отвърна, че си е работа на ДПС какво ще прави и с кого ще говори. Ангелов добави, че патриотичната партия ще връща поетапно надвзетото от субсидии. Сумата възлиза на почти 509 000 лева.

По думите на Карадайъ субсидиите трябва да са достатъчни, за да могат партиите да финансират дейността си и кампаниите си. Ако размерът не е достатъчен - трябва отворен и прозрачен модел за финансиране. Той припомни, че ГЕРБ са се съгласили с тази позиция. Изводът му е, че отварянето на темата е било с цел да се отклони вниманието на хората от същинските проблеми, защото държавата върви по инерция. Той обеща и в най-скоро време ДПС да върне надвзетото като субсидия. Става въпрос за 1,6 млн. лева.

Припомняме, че политическите консултации за размера на партийната субсидия се отлагат и няма да се проведат днес. Това се реши на Председателския съвет в Народното събрание. Причината е отсъствието на представители на ръководството на ГЕРБ

Facebook logo
Бъдете с нас и във