Банкеръ Daily

Общество и политика

ДПС скочи на ГЕРБ: Доган няма нищо общо с "Цанков камък"

ДПС излезе с остра декларация в защита на своя почетен председател Ахмед Доган по казуса "Цанков камък". От движението твърдят, че намесата на името на Доган в скандала е опит за отклоняване на общественото внимание от корупционните скандали и управленската безпомощност и некомпетентност, които са белязали първите 100 дни от управлението на кабинета "Борисов 3".

"Заявяваме, че д-р Доган не е и не следва да бъде свързван нито с проекта "Цанков камък", чиито консултант не е и никога не е бил, нито с каквито и да е други спекулативни твърдения", посочват в своята позиция от ДПС.

От партията допълват, че "всеки опит за реализиране на внушения в стил "теория на конспирацията" погазва етичните и професионални медийни правила, а всяко съучастие в производството и тиражирането на фалшиви новини от страна на представителите на управляващата партия, коалиционните й партньори, както и на медиите, които ги публикуват, отдалечава България от европейските стандарти".

"Нещо повече – подава тревожни сигнали към европейските ни партньори за състоянието на демокрацията в страната, която ще поеме председателството на Съвета на ЕС само след по-малко от 5 месеца", категорични са от "Движението за права и свободи".

По-рано от управляващата партия "препоръчаха" на прокуратурата да провери хонорара, който Ахмед Доган е взел в качеството му на консултант по проекта "Цанков камък". От ГЕРБ сезираха прокуратурата с искане за проверка на строителството и финансирането на хидровъзел "Цанков камък".

Такова разследване вече бе правено през 2010 г. по сигнал на Бойко Борисов по времето на главния прокурор Борис Велчев, но нередности не бяха установени.

През 2011 г. пък Върховният административен съд окончателно оправда Доган и реши, че няма конфликт на интереси с получаването на хонорар от 1 млн. евро за консултации по проекта за хидровъзела.

Facebook logo
Бъдете с нас и във