Банкеръ Daily

Общество и политика

ДПС ще решава днес за подкрепата за нова Конституция

От ДПС обявиха, че днес ще обсъдят предложението на ГЕРБ за свикване на Велико Народно събрание (ВНС) и приемане на нова конституция.

На извънредно заседание по темата ще се съберат членовете на Централното оперативно бюро на движението и парламентарната му група, съобщиха от партийния пресцентър. След края му ще бъде дадена пресконференция, насрочена за 15 часа.

От ГЕРБ очакват на 2 септември да имат яснота дали ще разполагат с необходимите депутатски подписа за внасянето на своя проект за нов основен закон в парламента.

За да внесе проекта си за нова конституция, в който се предлагат намаляване на броя на депутатите от 240 на 120, премахване на института на Великото народно събрание, законодателна инициатива на съвета на прокурорите, в който е и главният прокурор, и отнемане на последната дума на президента при назначаването на тримата големи в съдебната власт, ГЕРБ, която има 95 народни представители, трябва да спечели подкрепата на още поне 25 депутати, т.е. да има поне 120 подписа.До този момент е ясно, че предложението на кабинета на Борисов е подкрепен от своите партньори – „Обединени патриоти”.

От БСП са категорично против. "Няма да участваме в преговори за Конституцията. Категорични сме, че този парламент и това правителство са изчерпани. На финала на този мандат, без сериозно обществено доверие, не може да обсъжда и решава този въпрос“, смята Корнелия Нинова.

За сряда са планирани разговори с „Воля” на Веселин Марешки и с депутатите, нечленуващи в парламентарни групи.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във