Банкеръ Daily

Общество и политика

ДПС ще подкрепи вота на недоверие срещу правителството заради водната криза

S 250 642a00e0 2c17 431b 9e84 269d3778375d

ДПС ще подкрепи вота на недоверие срещу правителството. Това заяви заместник-председателя на парламентарната група на движението Йордан Цонев след проведените с БСП консултации в парламента. Той посочи, че партията му ще подкрепи този вот по много причини.

"Най-формалната е, че сме опозиционна партия. Най-съществената е, че е налице водна криза в Перник и в други райони на страната. Има криза и с отпадъците. Третата причина, която за нашата партия е много важна. Нашата управленска програма се базира на екологичните принципи. Мотото на нашата програма е "Чист въздух, чиста вода, чиста храна, чиста енергия", мотивира се Цонев. Той допълни, че програмата на ДПС не само акцентира върху екологичните проблеми, но от движението смятат да използват зелената икономика като основен инструмент за икономическия растеж в страната. Според него политиката в сферата на водите, в сферата на отпадъците, която води управляващата коалиция най-меко казано е хаотична.

"Тя води до перманентни кризи. Резултатите от този вот ще бъдат в няколко посоки. Първо, да се види чрез дебата какви са истинските проблеми. Направи ни впечатление, че колегите от БСП са развили много детайлно в рамките на около 30 страници своите мотиви. Нашите колеги, които са експерти в тази област, също развиха много детайлно предните дни пред нашите ръководни партийни органи нашите мотиви. Ние ще ги кажем в зала. Някои от тях съвпадат с тези на БСП, други са различни", посочи още Цонев. Той уточни, че програмата на ДПС е направена преди зеления пакт на Европа.

"За нас е добре дошло, че ЕК и ЕП тези дни приеха първите акценти на тази програма и първите мерки. Това потвърди правилността на нашата програма на ДПС, че българската икономика може да тръгне по един по-ускорен път на развитие, използвайки инструментите на зелената икономика и екологията", каза още Йордан Цонев. Според него ако Марешки и независимите депутати не подкрепят вота на недоверие значи има преформулирана коалиция на управление.

"Вотът ще покаже и още едно нещо, за което вчера говорихме в зала. Има ли управляващо мнозинство в този парламент. Чисто математически след излизането на "Атака", няма такова. Ако има такова мнозинство, то ще се види в зала. Ако няма мнозинство и ако всички, които се заявяват като опозиционни гласуват за вота - правителството ще падне", разясни депутатът от ДПС. Той уточни, че ако не подне правителството, ще стане видна тази преформулирана коалиция за управление. И това ще е политическият резултат от този вот.

По думите на Йордан Цонев, ако водната криза прерасне в политическа, в парламентарна, то Конституцията е дала механизмите за решаване на тези кризи.

"Крайно време е правителството да си отиде самостоятелно или да бъде свалено", заяви пък заместник-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Драгомир Стойнев след края на консултациите с ДПС. В рамките на 40 минути социалистите са представили мотивите за вота на недоверие в областта на околната среда и водите.

"Мога да ви кажа, че тези 40 страници мотиви са крайно недостатъчни за това, което се случва в момента и което са принудени да изтърпяват българските граждани. Това правителство е заплаха за живота и здравето на българските граждани. Всеки ден медиите сигнализирате за доста криминални случаи, за депониране на опасни отпадъци, за горене на отпадъци. Стигнахме дотам и децата да не им даваме да излизат в училищния двор, защото се диша мръсен въздух. Колегите от ДПС смятат, че е необходимо този вот да бъде подкрепен. Навременен вот в изключително важна област", заяви още Стойнев.

Той посочи, че всеки един вот на недоверие е и математика. По думите му 79 народни представители от левицата, плюс 25 от ДПС прави 104 народни представители. Утре социалистите ще имат среща и с депутатите от "Воля" и независимите народни представители.

"Колегите от "Воля" са заявили, че не подкрепят това правителство, така че е съвсем нормално да обсъдим и с тях мотивите на вота на недоверие. Независимите народни представители затова са и независими и отиваме плюс още 20 народни представители, прави 124 народни представители. Това трябва да е новото парламентарно мнозинство. Нека да е ясно кой стои зад правителството и кой не подкрепя правителството", посочи Стойнев. Той допълни, че "успехите" на това правителство са толкова много, че вече излизат извън областта на околната среда и водите.

"България сама се отказа от европейски средства. Нещо, което не се е случвало никога досега за изграждането на автомагистрала "Струма", посочи още Драгомир Стойнев.

Припомняме, че още на 30 декември от БСП обявиха, че внасят вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов за провала в политиката по околната среда и водите. Това ще е четвъртият вот на недоверие на опозицията срещу кабинета „Борисов“ 3. Предишните бяха на тема: провал в борбата с корупцията, здравеопазване и сигурност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във