Банкеръ Daily

Общество и политика

ДПС ще подкрепи безусловно кабинет на малцинството на ГЕРБ

ДПС е сериозно изплашено  от възможността да остане в тотална изолация в новия парламент и да отпадне от играчите в новия политически гамбит. Това стана ясно от първия прочит на тезите, които изложи лидерът на движението - Лютви Местан на пресконференция на  ДПС. Той обяви, че Движението ще подкрепи безусловно кабинет на малцинството на ГЕРБ, за да не се допусне управляваща коалиция с участието на Патриотичния фронт.

В началото на своето изложение Лютви Местан направи задълбочен и пространен анализ на резултатите от проведените избори,  като отдели специално внимание на разпределението на мандатите между отделните политически партии в центъра и най-вече по места. Така той се опита да обоснове  и тезата си за евродесния болшевизъм, за задкулисието и неговия политически параван - тезата за добрите и лошите, при които "добрите" - или Реформаторският блок, се превръщат в политически цензури, налагайки на всички десен морален абсолютизъм. След което председателят на ДПС особено акцентира върху слабите страни на възприетата система за разпределение на мандатите, срещу въвеждането на която уж винаги е възразявало ДПС.

Задава се едно много опасно задкулисие, което ще се крие зад един нов политически параван. Това предупреждение и едновременно загадка обяви на специална пресконференция лидерът на ДПС Лютви Местан и направи уговорката, че с днешната пресконференция иска да се обърне и лично към служебния вътрешен министър.  ДПС обърна внимание на изборния резултат на Реформаторския блок в Хасково, като имат информация за всяка една от изборните секции в областта. Според данните на движението на парламентарните избори през 2013 година всички партии от Реформаторския блок имат сумарно 1331 гласа в цяла Хасковска област. На последните избори за 43-тото Народно събрание реформаторите увеличават подкрепата си 12 пъти и събират 15 565 гласа. На този фон обаче РБ бележи спад на гласовете си за страната от 41 хиляди. „Някой ще разследва ли този феномен, или щом е в полза на добрите, всичко е наред?", попита Местан и именно тогава предупреди, че тепърва на политическата сцена ще се появи опасно задкулисие.

Като отправи поглед към близкото политическо бъдеще на България, лидерът на ДПС очерта два лоши сценария за България в този момент. Най-лошият сценарий е незабавно да вървим към нови избори. Трябва да се намери формула за съставяне на правителство, защото служебният кабинет бил още по-голямо зло. Вторият, още по-лош сценарий е да се състави безпринципно, антиевропейско антицивилизационно правителство с участието на реформаторите и на крайни националисти от Патриотичния фронт. Този сценарий е по-опасен дори от нови избори, отбеляза лидерът на ДПС Лютви Местан. Участието на крайни националисти крие рискове за разделение на нацията. "Бойко Борисов има уникалния шанс да избегне този сценарий и в сложната ситуация да бъде припознат като обединител на нацията. Изборът е негов, негова ще е и отговорността. Ние не поставяме условие да сме част от управлението. Нашето условие е целостта на нацията. Стоим зад думите си за 300 дена толеранс на правителство с много ясна демократична основа. Но правителство с участието на крайни национал-популистки формации не може нито да бъде подкрепено от ДПС, нито да се толерира не 300, не 100, а дори един ден. За ДПС е въпрос на чест, на политическо достойнство да бъдем ясна ценностна опозиция на подобно правителство и ще бъдем такава опозиция. ДПС не мое да бъде представено като партия, която цели властта, не можем да бъдем представени като просяци на власт. Обратно, заявавам днес ДПС не иска власт," отсече лидерът на движението и допълни, че никой не може да изолира ДПС от обществено-политическия процес, каквито намерения уж вече имало, според Местан.

"Готови сме без условие, без участие във властта да дадем подкрепа за еднопартийно правителство на малцинството, но ще бъдем категорлична опозиция на безпринципна коалиция с участието на крайнонационалистически формации. Сега ще има въпрос за това, че никой не ни иска подкрепата, както каза Борисов, че не иска подкрепата на ДПС. Тогава защо се искат консултации. Ние как ще се явим на тях? Като парцал, пералня, параван, прикритие или вода, в която Пилат Понтийски ще си измие ръцете?", попита риторически Местан. И допълни: Ще се явим - задължава ни политическата култура.

Това, което се надига като вълна срещу тримата избрани от ДПС в различните региони е добре измислен сценарий за създаването на емоционална благоприятна среда, в която да е възможно българското демократично общество да преглътне една безпринципна коалиция с участието на крайни националисти, изповядващи тезата - "Европа да си гледа работата!", подчерта Местан. Чувам все по-упорито, че нормалната коалиция била между ГЕРБ, РБ и ПФ. Чух го и от служебния премиер Близнашки. Бих искал да го питам какво нормално има в съюз между партии-членки на ЕНП и политическа сила, която дори след изборите заявява Европа да си гледа работата и позициите за натовски военни бази също са до болака известни. Няма да се спирам на цялата им реторика. Любопитно ми е как ще се съвместят антиевропесйките позиции с европейските ценности и това ли определя Близнашки като нормална коалиция. Справка - участие на Валери Симеонов в сутрешен блок с репликата "Европа да си гледа работата" ден или два след проведените избори, посочи още Местан.

За да се случи такава безпринципна коалиция е необходимо да се решат две свръхзадачи - първата да се сатанизира отново ДПС и да се създаде емоционалната среда, в който да може да се приеме една такава коалиция и второ, да се представи образът на Патриотичния фронт като нещо различно от "Атака", в смисъл, като нещо по-добро. И двете задачи са неизпълними - номерът няма да мине. Нито ДПС може да бъде сатанизирано, нито ПФ може да се представи като нещо принзипно различно от "Атака", защото в крайна сметка се явява модификация на "Атака" - малко по-опасна даже, нямам предвид само общия им генезис, посочи още лидерът на ДПС.

"Затваряме темата "Пеевски", ако нямате факти. Очаквам да се говори за него с факти, а не с езика на внушението. За него ще отворим темата, ако има факти. Ако нямате факти, дотук с темата.Ако не сте подготвени, не ме занимавайте с темата. Ако питате защо Пеевски е в листите, това е идиотски въпрос”,каза още Местан.

Facebook logo
Бъдете с нас и във