Банкеръ Daily

Общество и политика

ДПС ще избира лидер чрез онлайн конференция на 12 декември

Настояваме за оставка на Румен Радев като президент и проваленото правителство, както и за избор на експертно правителство, което да гарантира честни, свободни и демократични избори. Само така може да се гарантира доверие в изборните резултати. Това написа във "Фейсбук" лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по повод годишнината от началото на демократичните промени. 

"Днес, повече от 30 години от 10 ноември 1989 г., когато беше дадено началото на политическите промени в България, с удовлетворение можем да отбележим заслугите на ДПС за победата на демокрацията и гарантиране на мирния преход в страната. Уникалната формула Български етнически модел, чийто създател е д-р Ахмед Доган, респектира и днес", написа Карадайъ.

Според него този модел поставя високи отговорности пред ДПС, която "остана отговорна партия, независимо от политическите и икономическите реалности през годините, за установяване на демокрацията, плурализма и пазарната икономика."

След като парламентът отказа да отмени за извънредната епидемична обстановка задължението на партиите да провеждат конгреси регулярно, ДПС ще избира лидер чрез онлайн конференция на 12 декември. Все още няма решение как технически ще се проведе изборът.

Последната национална конференция на ДПС бе на 24 април 2016 г., а от година и половина е изтекъл мандатът на лидера Мустафа Карадайъ, който по номинации на местните структури е единствен кандидат за поста. Ако до 24 април 2021 г. националната конференция не заседава и не избере ръководство, ДПС попада в хипотезата, в която съдът трябва да я разпусне.

Facebook logo
Бъдете с нас и във