Банкеръ Daily

Общество и политика

ДПС сезира Гешев за нарушения при придобиване на "златни паспорти"

ДПС ще сезира главния прокурор по получени от тях сигнали за нарушения при придобиване на българско гражданство чрез инвестиции или т.нар. златни паспорти.

„Ще искаме пълна провека от прокуратурата за всеки отделен случай, защото това, което виждаме от документите, е страшно – появяват се много интересни китайци, руснаци и всякакви там. Искаме да разберем кой е лобирал за всеки от тях, какви нарушения и какви далавери са правени с тези паспорти“, заяви зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид.

Хамид Хамид обясни пред журналисти в парламента, че от 2013 г. до настоящия момент са издадени такива паспорти на 103 лица от всякаква народност.

"С голямо съжаление искаме да заявим, че проекта, с който искахме пълна проверка на всички случаи, при които е давано българско гражданство срещу инвестиция, беше отхвърлен. Това води до извода, че някой го е страх от тази проверка и че някой иска да прикрива някого. Вместо това разбрахме, че Министерството на правосъдието ще възлага проверки на някои случаи, но избирателно. Тоест там, където някой се е изцапал, ще бъде прикрит", коментира Хамид Хамид.

"Разполагаме с документи, ще сезираме главния прокурор за всички конкретни случаи, както и ще искаме пълна проверка на прокуратурата, защото се вижда нежеланието на управляващите да извършат тези проверки'', допълни още депутатът от ДПС.

По думите му тази тема е една от най-чувствителните в Брюксел. "Нарушенията в България при издаването на "златни" паспорти е една от причините да не отпаднат визите за САЩ, така че ние сме решени да стигнем докрай", посочи той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във