Банкеръ Daily

Общество и политика

ДПС сезира ДАНС заради "златните паспорти"

ДПС сезира Държавна агенция „Национална сигурност“ да провери на всяка една процедура, свързана с получаването на българско гражданство от чужденци срещу инвестиции. От партията искат да се проверят всички случаи от създаването на тази законова възможност през 2013 г. до настоящия момент.

Преди коледните празници ДПС внесе в Народното събрание законопроект за забрана на т. нар. златни паспорти. Аргументът беше, че в доклад на Европейската комисия се посочва, че "златните паспорти" се оказват пречка в преговорите със САЩ за отпадане на визите за граждани на България. От движението са на мнение, че цялостната проверка може установи дали са налице нарушения на законовите процедури при получаването на българско гражданство срещу инвестиции. "С извършването на пълна и всеобхватна проверка от компетентните органи ще бъдат преустановени и спекулациите по същата тема от страна на определени медийно– олигархични кръгове в страната", допълват от ДПС.

Сред вносителите на сигнала до ДАНС са председателят на партията Мустафа Карадайъ, зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев и депутатите  Делян Пеевски и Цветан Енчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във