Банкеръ Daily

Общество и политика

ДПС се възмущава от мораториума върху цените на тока

Идеята за мораториума беше най-лошият вариант. Това заяви депутатът от ДПС и член на новосъздадената временна комисия за енергийната криза Рамадан Аталай по повод вчерашното решение на Народното събрание за налагане на мораториум на цените на тока, водата и парното от януари 2021 г.

По негови думи мораториумът означава, че няма друг изход. В енергетиката обаче ситуацията не е стигнала дотам да се каже "край, предаваме се".Думата "мораториум" трябва да изчезне, категоричен бе Аталай.Според него парламентът не би трябвало да внесе ново решение за налагане на мораториум.

Той подчерта, че ДПС няма как да гласува за решения, които се вземат на коляно.

По думи на депутата с налагането на мораториума се правят опити за източване на Фонда за енергийна ефективност. Аталай изчисли, че разходите от фонда, които ще се изплатят за определени участници в енергийния сектор, ще са около 500 милиона.

Ако намалим ДДС-то, може да стигнем тези нива, на които е в момента цената, включително може да постигнем и по-ниски нива, посочи Аталай пред БНР.

"Посланията, които изпращаме към света, са послания на бананова република. Няма как към днешния ден да се говори за мораториум върху каквото и да било", категоричен бе той и допълни, че никой не може да се намеси в методологията на КЕВР.

Ние не сме бананова република, не сме някакъв остров, където сами да си прилагаме закони, методологии или формули, изтъкна отново депутатът.

Според него нещата не са толкова прости, но са решими. От тази ситуация имало поне 17 изхода.

"Всички сме категорични, че цената на тока за хората не трябва да расте. Поне не тази зима. И поне не така рязко. Но това трябва да стане по начин, който няма да доведе до санкции", подчерта от своя страна Йордан Цонев пред Нова телевизия.

Иначе от ДПС са убедени че токът не трябва да поскъпва от 1 януари догодина, увери той. Депутатът подчерта, че въпросът е да се намери законовия начин за това. "Парламентът не може да налага мораториум върху конституционно закрепени решения на изпълнителната власт нито върху решения на независими регулатори", посочи той.

ЕРП-ата биват компенсирани от държавата за разликата в цената, на която купуват енергия и на която я продават. "Дългосрочното решение за поскъпването на тока трябва да бъде предшествано от анализ и съответните законодателни промени. Краткосрочното, от което имат нужда българските граждани, трябва да стане сега. Но поскъпването на тока не може да стане с мораториум на НС върху независим регулатор, защото Европа ще ни изпляска през ръцете", заяви той. И призова: "Нека се учим от грешките си и да помагаме на хората със законови средства".

Йордан Цонев отказа да коментира казуса със спирането на доставките на природен газ за ТЕЦ "Варна", тъй като не разполагал с никаква информация по случая.

Facebook logo
Бъдете с нас и във