Банкеръ Daily

Общество и политика

ДПС са върнали надвзетите партийни субсидии

От ДПС са превели в държавния бюджет надвзетите средства от партийни субсидии. Това обяви пред журналисти в парламента председателят на парламентарната група на ДПС Мустафа Карадайъ. Той съобщи, че това е станало днес в отговор на получено вчера писмо от Министерство на финансите.

За инициираните от "Обединени патриоти" консултации за финансирането на партиите депутатът Делян Пеевски заяви, че парламентарната процедура е изчерпана. "На приети закони какви консултации? Това е смешно! На второ четене в комисия е решено субсидията да е един лев. За ДПС няма парламентарна техника, по която това да се промени. Разговорите с управляващата партия приключиха, ако те не си държат на думата - техен проблем. Оставаме да видим какво ще направят те. ДПС винаги прави каквото казва - да видим ГЕРБ", каза още Пеевски.

Мустафа Карадайъ допълни, че няма други предложения, постъпили в сроковете между първо и второ четене, и няма какво да обсъждат. От ДПС отново припомниха, че тяхното предложение е за нула лева субсидия и отворен модел на финансиране на политическите партии.

Припомняме, че на първо четене депутатите одобриха намаляването на партийните субсидии за 1 лев. Гласуването на второ четене беше отложено. Във вторник се проведе Коалиционен съвет, на който бе решено, че ще се търси общо мнение.

ДПС предложиха да падне таванът на даренията за партиите и финансиране по американски модел. От НФСБ заподозряха, че ГЕРБ и ДПС са се сближили. Според Валери Симеонов има опасност американският модел да стане "африкански".

Във вторник стана ясно, че ГЕРБ първи са възстановили парите от надвзетите субсидии. Ден по-късно от БСП обявиха, че нямат пари в касата за да върнат надвзетите субсидии и те ще им бъдат удържани от следващата субсидия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във