Банкеръ Daily

Общество и политика

ДПС са против "третия пол" и гей браковете, но за Истанбулската конвенция

Хамид Хамид и Йордан Цонев

ДПС даде извънреден брифинг, след като парламентът отхвърли на първо четене предложенията им за промени в Закона за българското гражданство. На брифинга депутатите от движението коментираха и други актуални политически теми. Например те се обявиха против "третия пол" и гей браковете, но за ратификацията на Истанбулската конвенция, тъй като в нея подобни неща не фигурирали. ДПС оцени усилията на правителството да се справи с домашното насилие. От движението уточниха, че ако има притеснения, конвенцията може да бъде приета с резерви. 

Депутатите от Догановата партия представиха вижданията си и по позициите на Църквата и Мюфтийството, които се обявиха категорично против Истанбулската конвенция.

"Турция беше една първите страни, които я ратифицираха. Вярвате ли, че там религиозните власти нямаше да се обявят против, ако тя нарушаваше семейните ценности", запита Хамид Хамид.

Иначе депутатите отхвърлиха с 25 гласа "за“, 46 "против“ и 86 "въздържал се“ промените в Закона за българското гражданство. Идеята на движението бе по ускорен ред изселниците от 50-те и 70-те години на миналия век, избрали тогава турско гражданство по силата на спогодба с южната ни съседка, да могат да възстановят и българското си. 

В мотивите на законопроекта на ДПС се посочва, че страната ни е ратифицирала Европейската конвенция за гражданството, което е в сила от 1 юни 2006 г. В нея е предвидено недопускане на дискриминация в разпоредбите относно гражданството на държавата. Не трябва да се прави разграничение и да се предвижда практика, водеща до дискриминация, основана на пол, религия, раса, цвят на кожата или национален или етнически пол. Според вносителите повече от 10 години след ратификацията на конвенцията, Законът за българското гражданство съдържа дискриминационни разпоредби, обявени за недопустими от Европейската конвенция за гражданството. 

От ДПС предлагат хармонизиране на българското законодателство с европейските стандарти в производствата по българското гражданство и премахване на дискриминационното разграничение на кандидатите по признака национален или етнически произход. 

По време на дебатите Юлиан Ангелов от „Обединени патриоти“ попита какво предлагат точно от ДПС. 

„В момента всички български граждани получават българско гражданство. Целта е Турция да има още по-огромно влияние върху България и българската политика. Това няма да го допуснем. Спрете да лъжете и да обслужвате чужди интереси“, заяви той

От своя страна Хамид Хамид посочи, че се е оказало, че и „този господин не е чел законопроекта ни“.  

"Какво правим ние като български политици за тези, които и без това са български граждани, но нямат документ за това. Това са хора, които имат баща или дядо български гражданин, милеят за България, но криворазбрали политици пречат да си получат документа. Това са истинските български граждани, които мислят за България, а не като ония вдясно, които си мислят за тяснополитическите цели“, разпали се депутатът от ДПС.

Макар и задочно в дебата се включи и вицепремиерът Красимир Каракачанов.

"Това е реалната манипулация и заплаха за държавата ни. Партии, които с действията си през годините показаха и доказаха, че работят против интересите на страната ни, манипулират обществото с псевдо патриотични тези и „удрят“ по темата българщина". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във