Банкеръ Daily

Общество и политика

ДПС са против Танева, правителството трябвало да си ходи

Халил Летифов

Само петимата депутати от ДПС, присъстващи в пленарната зала, гласуваха против избора на Десислава Танева за министър на земеделието на мястото на подалия вчера оставка Румен Порожанов. Тъй като решението на Министерския съвет за освобождаването на Порожанов и избирането на Танева беше едно и също, представителите на движението де факто гласуваха против оставката на довчерашния министър и против новия.

В кулоарите на Народното събрание заместник-председателят на парламентарната група на ДПС Халил Летифов намекна, че партията му иска оставката на цялото правителство. "Въпреки смяната на земеделския министър, ситуацията и моделът си остават същите", коментира Летифов.

Той посочи, че ако гласуването е било поотделно, то от ДПС щяха да гласуват за оставката на Порожанов и против избирането на Десислава Танева за министър. За ДПС това правителство трябвало да си ходи.

 „Това е мнозинство на националисти и популисти. Тъй като решението за оставката и за избирането на новия министър са в едно, ние за това гласуваме против правителството и против това решение. Но ако бяха отделно, щяхме да сме „за“ оставката и „против“ новия министър“, обясни Летифов. Още от първия ден ДПС са казали, че това правителство с това мнозинство е вредно за страната. "И две години сме свидетели на тези популизми и национализми“, допълни Летифов.

По повод обвиненията на лидера на социалистическата партия Корнелия Нинова от вчера, че Порожанов е посочен за министър от депутата от ДПС Делян Пеевски, Летифов отвърна, че БСП също е част от модела на национализма и популизма. Той призова Нинова да каже защо поведението на социалистите е такова, защо залитат по национализма и популизма, изчерпали ли са управленската си програма и предложенията за алтернатива. 

Летифов бе попитан от журналисти къде е Пеевски, който е кандидат за евродепутат, но отсъства от кампанията. Заместник-шефът на групата на ДПС обаче си тръгна без да отговори.

Коментар за министерската рокада в кулоарите на парламента направи и лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

„Г-жа Танева е била министър, познава добре проблемите както в бранша, така и в министерството, но мисля, че няма да й бъде лесно. Дано да не се поддава на лобизъм поне в такава степен, на каквато бяхме свидетели при досегашното ръководство на министерството”, заяви Симеонов. По думите му отстраняването на Порожанов е закъсняло и са нужни още смени в земеделското министерство.

„Има основания да се извършат още промени, включително и по регионални дирекции, където все още кадри на ДПС продължават да кадруват и дерибействат, особено по отношение на стопанисването на държавните гори”, посочи лидерът на НФСБ.

Председателят на партия "Воля" Веселин Марешки и депутатите му подкрепиха предложената от премиера Бойко Борисов за нов министър на земеделието Десислава Танева, въпреки че продължават да твърдят, че са опозиция. "Премиерът има право да предлага който си иска за министър, след това си носи отговорността",подчерта Марешки, оправдавайки поведението на групата си.

„Няколко пъти сме казвали, във всички промени становището ни е едно и също. ГЕРБ са първа политическа сила. Те имат правото да си представят, и най-вече техният председател Борисов, който е избран за министър-председател, има правото да си представя каквито си иска кандидатури за постовете в правителството. Но той и партията ГЕРБ носят и отговорността”, обясни пространно лидерът на "Воля".

Според него рейтингът на управляващите спадал след скандалите в кабинета. „Всички скандали, когато има хора от правителството, които са злоупотребявали с положението си или не са работели достатъчно активно за благоденствието на българския народ - виждате, че те си носят отговорността”, каза още Марешки. По думите му ставало все по-ясно, че единствената алтернатива е коалицията „Воля – българските родолюбци”. Само неговата партия не била във властта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във