Банкеръ Daily

Общество и политика

ДПС: С промените в Закона за здравето се легализира отказът от лечение на заразни болести

ДПС няма да подкрепи промените в Закона за здравето. Това обяви в пленарната зала депутатът от Движението Джевдет Чакъров. По думите му, приемането на текста за отпадане на задължителното болнично лечение на коронавирус и другите заразни болести означава да поставим на риск опазването на общественото здраве. А за предлаганата промяна липсва сериозна аргументация.

Чакъров е на мнение, че с измененията ще се легализира отказът от лечение на заразни болести. "Предвид огромния натиск върху здравната система, препълнените болници и отделения, и трудности за постъпване, най-вече поради липса на лекари, ще оставим съмнение в обществото, че по този начин държавата ще абдикира от отговорност за болнично лечение на болни от COVID", допълни депутатът от ДПС.

Социалистите също не подкрепят промените. Според Георги Йорданов от БСП в Закона за здравето коронавирусът трябва да бъде отделен от общите зарази и да се приемат решения, които касаят справянето с конкретната пандемия. 

"Предлага се да направим промяна в Закона за здравето с мотива, че така се включваме в общата идея за справяне с пандемията от COVID. Така ли е в действителност? Днес ние трябва да разсъждаваме по темата дали болните с остри заразни заболявания и висока смъртност трябва да имат задължително болнично лечение", каза Йорданов и уточни, че не става дума само за коронавирус.

Вносителят на промените, Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ, посочи, че предлаганите промени в Закона за здравето не целят освобождаване на държавата от отговорност за здравето на хората с COVID, имащи нужда от болнично лечение. 

Тя поясни, че законодателната инициатива е във връзка с нарастващата епидемия от коронавирус и предприемането на необходимите мерки за неговото ограничаване.
По думите ѝ, с предлаганите нормативни промени се цели прецизиране на текста за противоепидемичните мерки и съществуващите изисквания за задължително болнично лечение на лица, болни от коронавирус.

"Смятам, че има нужда от прецизиране на текста и очаквам предложения между първо и второ четене, защото искам ясно експертите да кажат за кои заразни болни задължителната изолация и болничното лечение вървят едновременно и за кои се налага само една от двете мерки. Останах изненадана от промяната в мнението по отношение на една и съща нормативна уредба в рамките на няколко месеца", каза още Дариткова.

Тя изтъкна ,че със законопроекта се дават допълнителни правомощия на РЗИ. "С предложените изменения се цели да се намали административното натоварване на РЗИ", допълни още председателят на ПГ на ГЕРБ.

Преди два предлаганите изменения бяха приети в парламентарната здравна комисия. От текста на сега действащия закон отпада формулировката, че болните от заразни болести, включително и COVID-19, подлежат на "задължителна изолация и/или болнично лечение". Проектът предвижда да остане само "задължителната изолация".

Помените бяха подкрепени от ГЕРБ и "Обединени патриоти", а социалистите и ДПС се въздържаха.

Тогава депутатът от левицата Георги Йорданов заподозря, че измененията се правят, за да се освободят управляващите от административна отговорност при случаите, в които болни от коронавирусна инфекция не могат да бъдат приети в болниците. 

Според Дариткова промените целят прецизиране на разпоредбите.

Приетите изменения предвиждат възможност регионалните здравни инспекции да могат да налагат карантина чрез обаждане по телефона, чрез есемес или съобщение по електронната поща.

При извънредна епидемична обстановка здравният министър ще може да налага забрана за износ на лекарствени продукти с цел задоволяване на потребностите в страната, гласи приетият текст. Санкцията за нарушителите ще е от 50 до 100 хил. лв., а при повторно нарушение - от 100 до 150 хил. лв.

Facebook logo
Бъдете с нас и във