Банкеръ Daily

Общество и политика

ДПС разширява влиянието си, според политолози

Политолозите Борис Попиванов и Стойчо Стойчев коментираха пред БНР предстоящите местни избори и битката за София. Предизборната кампания официално се открива утре.

Според Попиванов местните избори у нас обикновено имат национален политически залог. „От тях се очаква да потвърдят или да оспорят статуквото в България... Във все по-голяма степен българските граждани възприемат местните избори наистина като местни, като събитие, което засяга само тяхната общност, дори отхвърлят големите планове за развитието на техните общини. В генерален план тази битка е национална – това е битка за благоразположението на властта заради зависимостта на общините от държавата“, обясни той.

Политологът посочи и едно нетрадиционно явление: „ГЕРБ винаги са твърдели, че разчитат само на себе си. Сега се вижда стремеж към набиране на повече коалиционни партньори и подкрепа на кметове, които не са били от ГЕРБ в предишни мандати. Виждаме стремеж резултатите от местните избори да бъдат въвлечени в съхраняване на сегашния модел на отношение държава – общини“.

Попиванов смята, че ДПС е най-последователната политическа сила и най-точно прилага своята стратегия - постепенно овладяване на всички позиции около Бойко Борисов и увеличаване на зависимостта на Борисов от подкрепата на Движението.

„Местни избори 2019 ще бъдат много по-оспорвани от предходни. В голяма степен ще наблюдаваме отклонения от демократични практики и стандарти, което не ме прави оптимист за бъдещето на демокрацията в България“, сподели Борис Попиванов.

По думите му трудно ще бъде на едни управляващи да кажат, че са спечелили местните избори, ако загубят София. "И обратното – трудно ще бъде на една опозиция да твърди, че постига големи пробиви, ако продължи да губи в София. В този смисъл битката има определен национален привкус. Тя се стреми да привлече разколебаните и негласуващите гласоподаватели“, уверен е Попиванов.

Според него е важно доколко Йорданка Фандъкова ще излезе от сянката на ГЕРБ и ще изглежда като самостоятелна фигура и до каква степен Мая Манолова ще убеди софиянци, че Фандъкова е проекция на ГЕРБ.

„Неминуемо местните избори ще окажат влияние върху избора на главен прокурор заради близостта на датите. От години насам не разглеждаме съдебната система като независима власт, а като част от политическото статукво. Всяка криза в нея влияе върху политическата среда“, каза още Борис Попиванов.

Според колегата му от Софийския университет Стойчо Стойчев резултатите от изборите след месец ще отидат към реални нива. "Нереално е да очакваме, че сега ГЕРБ ще постигнат по-висок резултат от 2015 година и че БСП ще имат по-нисък резултат. 2015 година беше необичайна за избори, защото дойде след продължителни политически протести срещу правителството на Пламен Орешарски и срещу избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС“, обясни политологът.

Според него двете изборни години са несъвместими за сравнение. „Тогава БСП получиха катастрофално ниски резултати, а ГЕРБ получиха толкова висок резултат, че сами себе си изненадаха. Нещата тази година ще отидат към реални нива. ГЕРБ няма да имат 130 кметски мандата, вероятно по-малко, но това няма да означава, че те ще са загубили“, смята той.

Според Стойчев управляващите няма да изпуснат София, но ако това все пак стане, то то ще е сигнал за умора от Йорданка Фандъкова или от Бойко Борисов, или от ГЕРБ.

По думите му ДПС в някои от районите разширява своето влияние и постепенно се придвижва към регионите с компактно ромско население. "Това се дължи на демографски фактори. Хората, които по принцип гласуват за ДПС, вече живеят по-дълго като средна възраст и техният относителен дял в българското общество нараства“, поясни Стойчо Стойчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във