Банкеръ Daily

Общество и политика

ДПС: Първо приоритетите и програмата, после министрите

Може би е от историческа важност съставянето на правителство, но по-важно е и каква програма ще изпълнява то. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ по време на консултациите за съставяне на правителство при президента Румен Радев.

"Изборните резултати вече за втори път – и през април, и през юли, показват, че суверенът иска на база диалог да се случват нещата. Ние уважаваме волята на суверена и се съобразяваме с това. В това Народното събрание може би най-важното е, че има основа за диалог, защото, ако продължава политиката на противопоставяне, разделение и омраза, провалът е гарантиран", каза Карадайъ. По думите му възстановяването на нормалността минава през диалога.

Лидерът на Движението не пропусна да припомни, че ДПС още през 2017 г. е призовавало за определяне на националните приоритети. "За съжаление, това до днес не се случи, но днес има добра основа за диалог. Ние от ДПС неведнъж сме заявявали, че сме гарант за сигурността, стабилността и демокрацията в нашата страна. Ние сме за диалог, за национални приоритети и за програма за ускорено развитие на страната. За нас винаги съставянето на кабинет е изглеждало по този начин – ясни приоритети, ясна програма и на следващ етап остава персоналният състав", добави той.

Президентът Радев отбеляза, че в сегашния момент форматът е не търсене на коалиции, а обединение около ясни цели, приоритети и механизми, с които да бъде реализирано едно управление – а не около персоналния състав на Министерския съвет. Според него ДПС се е доказала през годините като партия с традиции в парламентаризма.

"Има една добра основа за диалог и мисля, че всички политически партии в Народното събрание трябва да подходят с много сериозна отговорност и тази добра основа за диалог да не се минира, а напротив - да се възползваме от тази ситуация и да произведем ясни национални приоритети, да има една ясна програма с ясни срокове за изпълнение от следващото правителство", каза Карадайъ след консултациите. Безусловна подкрепа няма, смята той. Възстановяване на нормалността в политиката, възстановяване на демокрацията са условия, от които ние няма как да отстъпим, допълни лидерът на Движението. Второто важно условие е да се приеме програма за ускорено икономическо развитие на страната.

По повод нападките, че ДПС е партия на статуквото, Карадайъ заяви: "Всеки си ползва някакви инструменти в предизборната кампания. За отговорните политици е ясно, че с изключение на правителството на Орешарски, през последните 12 години ДПС винаги е било в опозиция."

"Възстановяването на демокрацията не може да се случи с недемократични методи и инструменти", предупреди той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във