Банкеръ Daily

Общество и политика

ДПС прогнозира предсрочни избори до два месеца

Движението за права и свободи не се отказва от настояването си за сформиране на експертен кабинет. Идея, лансирана още в края на миналата година от почетния им председател Ахмед Доган, по време на традиционното му коледно обръщение пред партийния актив. 

Според депутата от ДПС Халил Летифов след здравната и икономическата криза в резултат на COVID-19, сега е настъпила политическа криза, която се характеризира с война между институциите в държавата. Изходът от кризата може да бъде намерен чрез експертен кабинет. 

На фона на постоянните упреци за "обслужване" на ДПС, премиерът Бойко Борисов отхвърли варианта за експертен кабинет, въпреки че по думите му той бил най-изгоден за него, защото можел да си стегне партията. 

"Този експертен кабинет да бъде антикризисен. Този кабинет да осигури няколко неща в краткосрочен план. Той да бъде експертен, да бъдат привлечени съответните експерти в съответните области и в съвсем кратки срокове, до конструирането на следващото народно събрание те да могат да очертаят рамките и да свършат достатъчно работа така, че първо да договорят условията за ефективно усвояване на средствата, свързани с COVID 19 от една стана и другата - във връзка с плановете за усвояването на средствата по следващия програмен период, които са обвързани със зелената сделка", коментира на свой ред Летифов.

От ДПС констатират събуждане на гражданското общество и прогнозират избори до два месеца. За пробуждане на гражданското общество може и да говори фактът, че в четвъртък вечерта се проведе протестно шествие до централата на партията, която бе обстрелвана с яйца. 

Догановата формация се е прицелила в три оставки - на правителството, на президента Румен Радев и на парламентарната шефка Цвета Караянчева. Странно или не, единствената фигура, обект на обществено недоволство, която остава извън прицела на ДПС, е главният прокурор Иван Гешев. 

Аргументът на партията за съхраняването на Гешев на поста обвинител №1 е прозаичен - главният прокурор не е политическо лице. Той е избиран е от прокурори, редно е те да му дадат оценка. Няма как политици да искат оставката, на който и да е от съдебната система.  

Точно това изказване на депутата Хамид Хамид подразни протестиращите. Освен яйца и кофички с кисело мляко, протестиращите залепиха и стикери по сградата на ДПС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във