Банкеръ Daily

Общество и политика

ДПС призова Борисов да си реши коалиционните проблеми

След като точката за намаляване на партийните субсидии на 1 лев за глас и промяна на модела на финансиране отпадна от дневния ред на парламента, четирима депутати от групата на ДПС изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов. В него те изразяват недоволството си от факта, че идеите им за промени в Закона за държавния бюджет за 2019 г. не са били подложени на обсъждане и гласуване.

Под писмото стоят са се подписали лидерът на ДПС и председател на парламентарната група Мустафа Карадайъ, както и на народните представители Делян Пеевски, Йордан Цонев и Халил Летифов. Те са вносители на предложенията за безплатни детски градини, ремонт и строеж на нови, както и диференцирана ДДС ставка за книгите и учебниците. Законодателната им инициатива обаче остана без разглеждане с аргумента, че излиза извън обхвата на приетия на първо четене закон, в който бе залегнало единствено намаляването на партийните субсидии от 11 на 1 лев.

"В писмото си казваме, че ние отказваме да повярваме, че във внесен лично от министър-председателя Закон за изменение на Закона за бюджета, грижата за българските деца може да бъде извън него. Призоваваме го да реши коалиционните си проблеми така, че да не бъдат в ущърб на българските деца, науката, културата и образованието“, настоя Йордан Цонев в кулоарите на Народното събрание.

"Мъничкият коалиционен партньор е поискал това отлагане с аргумента, че това било в тяхната програма и не можело ДПС да прави такива предложения. Днес в изявление от трибуната казах, че политическите идеи нямат патент, а са достояние на цялата общественост. Второ – не е добре институция като българския парламент, която е с толкова нисък рейтинг, да прави процедурни хватки в ущърб на обществото“, допълни Цонев по отношения на отложените промени.

Той разкритикува лидера на НФСБ Валери Симеонов заради твърдението му, изказано в телевизионно интервю, че парламентарните консултации между ГЕРБ и ДПС подменят вота на избирателите. "Да припомня на мъничкия коалиционен партньор, че вотът на избирателите от последните европейски избори показва друго. Показва тяхното смаляване и изчезва“, посочи заместник-председателят на парламентарната група на ДПС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във