Банкеръ Daily

Общество и политика

ДПС: Президентът поддържа ГЕРБ на власт

Моделът с аритметичните мнозинства и коалиции е изчерпан. Време е да се говори за програми. Не е важно кой с кого ще управлява, а какви ще са приоритетите. Това заяви депутатът от ДПС Хамид Хамид.

ДПС има приоритети, които ще предложи на всички политически сили и ще прецени до коя от тях са най-близки, каза още депутатът.

От Движението смятат, че предстоящите избори са най-важните от 1989 г. насам. "10-годишното управление на ГЕРБ оставя държавата с разградени институции, хората са настроени едни срещу други, институциите не работят. Държавата трябва да се гради наново, както след 1989 г.", подчерта Хамид Хамид в телевизионно интервю.

Той увери, че партията му не е подкрепяла нито един от трите кабинета на Бойко Борисов. "Там, където сме гласували по предложение на управляващите, е било или за да утвърдим нашата Евроатлантическа теза, или да подкрепим идеи, залегнали в нашата програма, но предложени от управляващите", каза депутатът. И даде за пример данъчната политика и плоския данък.

През последните 30 години всички си измисляли митологеми за ДПС и с тях обяснявали защо няма да работят с Движението. "После по коридорите ни гонят, по различни законопроекти искат да ги подкрепим. ДПС си има принципи, решения на своите колективни органи. Просто се създава една митологема, както срещу ДПС, така и срещу г-н Пеевски. Всеки се опита да се покаже, мислейки си, че името на Пеевски продава в медиите", отбеляза Хамид Хамид.

Той изказа интересната теза - президентът Румен Радев подпомагал оставането на власт на ГЕРБ. "Човекът, който подхвърли датата 28 март, сега поддържа ГЕРБ на власт”, каза Хамид Хамид. А тази дата била изгодна само за управляващата партия. Депутатът от Движението обаче уточни, че тезата не била на негова, а на негов познат и иронично заяви, че бил изненадан от нея.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във