Банкеръ Daily

Хасан Адемов:

ДПС предлага по 120 лв. на пенсионерите за последните три месеца

"Има политическа воля да бъде променен размерът на пенсиите на всички пенсионери". Това заяви Хасан Адемов, депутат от ДПС, член на парламентарната комисия по социална политика. 

Той уточни, че от ДПС са предлагали многократно всяка година трудов стаж да се актуализира с коефициент, който да е различен с 1,2.

"Сега и служебният кабинет предлага увеличаване на коефициента за година стаж. ... Проблемът е, че една голяма част от пенсионерите, които са придобили право на пенсия преди 2000-та година, са били при други условия за стаж и възраст. Това, което предлагат от служебното правителство, обслужва тези, които са са пенсионирали по-късно, а ножицата между старите и новите пенсии ще остане широко разтворена", коментира Адемов пред БНР.

Депутатът обясни, че предложението на служебния кабинет е моделът да важи и за следващата година и така ще трябва да бъдат намерени 1,6 млрд. допълнително, но не е ясно откъде.

"Ще стане така, че служебният кабинет вместо да реши конкретно проблемите на пенсионната система в момента, ще направи така, че ще натовари със стратегически политики следващ кабинет. ДПС ще предложи по 120 лева на пенсионерите за месеците октомври, ноември и декември - общо 360 лева - без да пипаме модела на пенсионно осигуряване. Редовен кабинет да реши как да се промени моделът", обясни Хасан Адемов.

Той уточни, че предложението ще бъде внесено на второ четене на актуализацията на бюджета. "Ще гласуваме за цялостна актуализация на бюджета, за да тръгне процедурата в пленарна зала. След това ще направим нашето предложение", допълни депутатът от ДПС.

Адемов подчерта, че разговорът между партиите в парламента е миниран. "ДПС е за редовно правителство, което да поеме управлението на страната", посочи той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във