Банкеръ Daily

Общество и политика

ДПС подкрепя правителство на партиите от протеста

Мустафа Карадайъ

Изборите показаха, че е необходимо ново начало, нов модел на управление и нов модел на отношение. Нов подход към решаване на проблемите. Парламентът е длъжен да отговори на това изискване на суверена, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от името на група за началото на 45-ото Народно събрание.

"Категорично сме готови за нови избори веднага, но от гледна точка на държавата не стоят точно така. Някои разчитат резултатът от парламентарните избори като воля за нови избори. Може. Ние категорично сме готови за избори веднага. От гледна точка на държавата обаче нещата не стоят точно така. България се намира в безпрецедентна комбинация от няколко кризи: пандемична, икономическа, социална, институционална. Ако си позволим да прибавим към тях и политическа - ще сбъркаме сериозно", заяви Карадайъ.

Според него години наред фактически липсва нормален диалог между политическите субекти. След 2017 г. това се пренесе и върху държавните институции. Карадайъ смята, че са нарушени диалогът, координацията и контролът между властите.

"Сега е времето да върнем властта в българския парламент, както повелява Конституцията. ДПС от 4 години призовава основните политически сили да работят за развитие на страната. Един опит за съставяне на кабинет в рамките на този парламент, може да постави началото на процеса на нормализация в политиката и изготвяне на план за излизане на страната от кризата. ДПС би подкрепило правителство на трите нови политически сили със следните приоритетите. Първо - план за излизане от пандемичната криза, включващ ново ускорена ваксинационна програма, по-ефективни, икономически и социални мерки за защита на населението и бизнеса. Второ, изготвяне и приемане на програма за възстановяване и устойчивост", каза още Карадайъ. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във