Банкеръ Daily

Общество и политика

ДПС: От ГЕРБ се съгласиха с мотивите ни за оставката на Караянчева

След проведени консултации проектът на решение за оставка на председателя на парламента Цвета Караянчева е внесен с 96 подписа. Това съобщи председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на брифинг в парламента. Проектът е внесен заедно с БСП.

Карадайъ посочи, че първо са провели консултации с управляващите от ГЕРБ и дори те изразили съгласие с мотивите. 

ДПС искат оставката на Караянчева заради нарушения на Конституцията и на законите на страната и заради конкретни факти, които показвали неизпълнение на задълженията, както и заради многобройните действия, уронващи авторитета на институцията.

Лидерът на Движението обясни, че има конкретни сигнали за съвместимост и несъвместимост на членове на различни органи, които повече от година не са внасяни в пленарната зала за разглеждане, като допълни, че такъв сигнал има за член на ЦИК.

Социалистите, които по-рано днес също поискаха оставката на Караянчева, имали сходни мотиви с тези на ДПС, но имало и различия. Двете партии все пак събрали заедно нужните 96 подписа. Не са търсени други подписи и няма такива от ГЕРБ.

Карадайъ посочи, че от ДПС са съгласни с БСП, че Караянчева системно не е допускала искания за изслушване на премиера Бойко Борисов в парламента. "Тук въпросът е по-дълбок и утре ще видим отношението на ГЕРБ какво е – дали ГЕРБ като цяло се олицетворява с образа на г-жа Караянчева, те ще го покажат със своето действие", добави той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във