Банкеръ Daily

Общество и политика

ДПС няма да се откаже от намаляване на ДДС за храните

ДПС няма да се откаже от намаляване на ДДС не само на хляба, но и за целия хранителен сектор. Това стана ясно след провелата се днес среща с представители на съюза на хлебопроизводителите.

"Не се отказваме от намаляване на ДДС не само за хляба, но и за целия хранителен сектор, което ще доведе до по-голяма конкурентноспособност", заяви пред журналисти в парламента лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той обясни, че най-високото ДДС в хранителния сектор спрямо съседните страни и страните от Европейския съюз е в България. Това води до развитие на сивия сектор в бранша и намаляване на конкурентноспособността, допълни той.

Крадайъ съобщи също, че ДПС ще продължи да търси широк обществен дебат заедно с браншовите организации и политиците, за да се стигне до целевия ефект. Лидерът на парламентарната група увери, че няма да се правят прибързани действия. 

"Неслучайно отваряме тези въпроси след изборите, за да не влязат като теми в предизборната тематика. Това са важни въпроси, които са част от развитието на нашата икономика. Естествено, че ще следим ефекта и върху бюджета и социалния ефект на темата с хранителния сектор, и с лекарствата“, обясни Карадайъ.

Припомняме, че вчера ДПС започна обещаната поредица от срещи с различни браншове заради внезапното предложение на Делян Пеевски за намаляване на ДДС. Вчера от партията се срещнаха с фармацевтите, които приветстваха предложението за по-нисък ДДС върху лекарствата.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във