Банкеръ Daily

Общество и политика

ДПС няма да подкрепи правителство на ГЕРБ или БСП

"Днес централното оперативно бюро на ДПС проведе първото си заседание след последните избори. ДПС постигна много добър резултат на тези избори. Движението за права и свободи е единствената партия, която увеличи своя резултат на тези избори, докато другите две основни партии - ГЕРБ и БСП, загубиха над 300 000 едната, над 450 000 – другата или 20 и съответно 37 мандата. ДПС увеличи своите гласове с над 20 000, а мандатите си - с над 4." Това заяви на брифинг лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

ДПС не загуби нито един мандат от тези, които имаше в предишното Народното събрание, подчерта Карадайъ. "Българските избиратели гласуваха с желание за промяна, потвърждаваме че разчитаме вота на избирателите като такава", допълни той.

"ДПС няма да подкрепи правителство на срутилите се партии - ГЕРБ и БСП. Ако предложат кабинет, ние няма да го подкрепим. Но България трябва да участва в общия европейски дебат, който тече в момента. Затова, водени от грижата за хората и за страната, заявяваме че бихме подкрепили кабинет на новите партии в новото Народно събрание, което да има ясни и точни цели, без да участваме в него", обяви лидерът на Движението. И призова всички партии от новото Народно събрание за диалог и отговорност.

Като примерни цели Карадайъ посочи борбата с COVID-19, икономическите и социални мерки за подкрепа на населението и бизнеса, Планът за възстановяване и устойчивост.

Лидерът на ДПС припомни част от словото на почетния председател на Движението Ахмед Доган: "Програмният кабинет за ускорено догонващо развитие е сериозен тест за това доколко сме узрели и готови да надмогнем нашето партийно и политическо его, и да направим нещо съществено за хората." Думите на Доган са от 2018 година.

Ако трите политически формации ("Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" - бел. ред.) не успеят да реализират кабинет, от ДПС са готови за нови избори още сега.

Facebook logo
Бъдете с нас и във