Банкеръ Daily

Общество и политика

ДПС няма да подкрепи ГЕРБ за нова Конституция

Снимка: Архив

ДПС няма да се подпише за внасянето на проекта за нова Конституция и няма да гласува за свикване на Велико народно събрание. Това обяви на пресконференция лидерът на партията Мустафа Карадайъ.

По думите на Карадайъ проектът на ГЕРБ за промени в основния закон е пореден удар срещу демокрацията и държавността. "Проектът се отрича от общочовешките ценности - свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост. Новата Конституция категорично не отговаря на заявеното искане за рестарт", подчерта лидерът на Движението.

Председателят на ДПС е категоричен, че промените в Конституцията трябва да се приемат като нов обществен договор, след сериозни дебати, в "спокойно, нормално и креативно политическо време", след изслушването на мнението на гражданското общество, академичните и експертните среди.

"Новата Конституция или промени в действащата трябва да отстраняват конкретни недостатъци и да бъдат насочени към постигане на върховенство на правото и укрепване на демократичните ценности – да приближават конституционния модел към най-добрите международни и европейски образци", допълни той.

До този момент от партията на Ахмед Доган се въздържаха от коментари по предложението на премиера Бойко Борисов за "рестарт" на държавата чрез нов основен закон. ДПС не отговори и на поканата на ГЕРБ за консултации по конституционния проект.

От БСП обявиха преди седмица, че няма да участват в консултациите, тъй като позицията им е ясна - оставка на кабинета и предсрочни парламентарни избори.

ГЕРБ и коалиционните им партньори "Обединени патриоти" имат 116 гласа в подкрепа на проекта, а за внасянето на нова Конституция в парламента са нужни 120 гласа.

От НФСБ дадоха формалната си подкрепа за проекта. От ВМРО обаче поставиха условие, че ще подкрепят идеята на управляващите, ако в новата Конституция влязат шестте точки на лидера на партията Красимир Каракачанов.

Независимите народни представители, шестима от които от "Атака", обявиха че имат нужда от още време, за да се запознаят с проекта и да вземат решение.

На 2 септември трябва да се проведат консултации с "Воля". Засега лидерът на "Воля" Веселин Марешки твърди, че няма да подкрепи проекта. Той обаче няколко пъти промени позицията си. Последно заяви, че няма да подкрепи новата Конституция, но че е "за" свикването на Велико народно събрание.

Дори и от ГЕРБ да съберат 120 гласа, най-късно след пет месеца ще им трябват 160 гласа, за да бъде прието решението за свикване на Велико народно събрание. Затова на практика всички следващи разговори за внасянето на проекта за нова Конституция стават излишни.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във