Банкеръ Daily

Лютви Местан:

ДПС няма да подкрепи актуализацията, въпреки че разбира нуждата от нея

Въпреки че ДПС отчита нуждата от актуализация, парламентарната група на движението няма да подкрепи предложението на правителството, защото не е съгласна с конкретните параметри. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан в парламента. По думите му когато страната ни ще влезе в режим на свръхдефицит, дължим на българските граждани истината за първопричината с КТБ. "Не може да се емитира дълг от 3 милиарда, без да сме казали защо", обясни още той.

Местан изтъкна, че актуализацията на бюджета се прави и заради нуждата от емитиране на нов външен дълг за покриване на гарантираните влогове на КТБ. По думите му вина за ремонта на бюджета носи и предишното правителство, което е заложило твърде оптимистична прогноза за приходи, но причината не била само тази.

Лидерът на ДПС изтъкна, че и двете първопричини поставят въпроса за политическата отговорност. А случващото се в КТБ поставя въпроса за наказателната отговорност на виновните лица и институции. По думите му ако днес проблемът е бил свързан единствено с по-оптимистичните приходи, страната ни нямаше да стигне до процедура по свръхдефицит.

"Дебатът отново е за КТБ, а гарантираните влогове на вложителите ще се изплащат с данъците на всички", подчерта още Местан. той намекна, че около банката има „тлъсти семейни хонорари“ и иска да знае кой от тях е с адрес ДПС.

„Питам кой облъчва обществото за отношение към КТБ като банката на сараите, защото този "син език", който облъчва обществото с митологеми, трябва да се ваксинира, а единствената ваксина е истината", каза Местан. Според него проблемът е системен, а ако се покаже бланката на набъбване на банката, картината ще се покаже нелицеприятна.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във