Банкеръ Daily

Общество и политика

ДПС няма да отсъства от парламента заради Валери Симеонов

Йордан Цонев

"Много харчене с много малка ефективност е най-кратката характеристика на този Бюджет 2020. Увеличават се харчовете, а намаляват приходите, затова този бюджет не е за хвалене. Защото нямаме реформи в системите и това, че се наливат пари в нереформирани системи, е най-големият порок на този бюджет." Това заяви зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев.

"Борисов сам го описа, и то без да иска. Той каза: Ние само отпускаме пари, само плащаме, а ефектът е разплакани родители при мен", посочи депутатът пред Нова телевизия. По думите му, за да има реформи, трябва да има политическа воля и да има съгласие между политическите сили.

Бойкотът на ДПС срещу избора на Валери Симеонов за зам.-председател на Народното събрание е съвсем закономерен, подчерта Цонев. Той припомни как лидерът на НФСБ блъскал майки, дошли от Турция да гласуват, както и репликата, че ромските майки "раждат като кучки". 

"Ние заради един Валери Симеонов обаче няма да нарушим волята на избирателите – да бъдем в парламента, за да защитаваме техните интереси и правим закони в техен интерес. Но ще реагираме адекватно, когато той проявява активност в парламента", категоричен е депутатът от ДПС. 

Той разкритикува и поведението на БСП, която подкрепя "всеки двама протестиращи за нещо само и само да свали кабинета". Цонев посочи, че той и колегите му не следват политиката "стани да седна", а искат да бъде сменен моделът, дори и да не участват във властта. Народният представител припомни и призива на почетния председател на Движението за права и свободи Ахмед Доган за смяна на модела и реформаторско експертно управление, основано на консенсусни положения. 

"Лошото е, че управляващите не се вслушват в критиките ни, когато им посочваме къде грешат", обясни Цонев и заяви, че ДПС ще продължи да подкрепя добрите начинания като увеличаването на заплатите на учителите и пенсиите.

За избора на Сотир Цацров за шеф на КПКОНПИ парламентаристът заяви, че от Движението няма да подкрепят Цацаров само, за да не ги разследват.

"Депутатите и политиците нямаме роля в избора на главен прокурор. Защо се месят, не е работа на политическата система да се меси в независимата съдебна система”, отбеляза народният представител по темата за избора нов главен прокурор.

 

 

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във