Банкеръ Daily

Общество и политика

ДПС може да свали това управление, но няма да го направи, убеден е Андрей Райчев

"Кризата в Перник е сериозно нещо. Застрашени са и други градове - чуваме за Ботевград, в Шумен също има проблеми". Това каза пред БНР социологът Андрей Райчев във връзка с подготвяния от БСП вот на недоверие към правителството заради водната криза в Перник, "която става и национална", както я определи лидерката на левицата Корнелия Нинова. Според него, ако перничани бяха преизбрали кметицата от ГЕРБ, проблемът с водата щеше да бъде "запушен".

"За всяко правителство краят на януари е много тежък момент. Причината е настроението на хората - парите на 20-и януари ще свършат. Януари е дълъг месец и докато дойдат заплатите", обясни социологът.

Той коментира политическата 2019-а година за партиите в България.

"На въпроса защо БСП загуби двата избора през годината, аз имам отговор. Той е, че БСП изостави оръжието си, наречено "консенсус" - това беше единственият начин да излезеш след 45 години диктатура. Това оръжие беше много силно, но справедливо, исторически погледнато", каза Райчев. По думите му Нинова е изоставила това оръжие, защото тя не е била член на БКП и не чувства вина за управлението до 89-а година. Според него този вид общуване не е дало добър резултат.

"Проблемът за изолацията на БСП продължава да стои. Тази партия трябва да осъзнае, че е една от партиите, колкото и силна да е. Те трябва фундаментално да преосмислят политическото си присъствие", категоричен беше той и уточни, че прекалената агресивност отблъсква.

Райчев подчерта, че БСП трябва да възстанови някои от своите класически, развити от времената на Лилов и Луканов, методи на присъствие - търсене на консенсус. "А с кого могат да се съюзят те? Единственият възможен съюзник е ГЕРБ, а цялата им политика на БСП е изградена на тежко антигерберство. Не знам как ще излязат от това положение", коментира социологът.

По думите му ГЕРБ политически са си постлали фундамент тази година за сравнително спокойно управление, т.е. би трябвало да очакваме да си изкарат мандата.

Според Райчев ДПС са в "точни" отношения с властта - "много уточнени и много спазват уточненото", поясни той и добави: "За партия, като тях, ресурсът е много важен и не могат да си позволят нещо авантюрно, затова мисля, че те няма да са активни критици. ДПС многократно са подчертавали, че не виждат формула, по която ги канят да свалят властта. Те казват: "Ще свалим тази власт - и?" и тъй като не следва ясен отговор на това, те казват: "Ще ги държим тия".

"ДПС могат да свалят това управление, но няма да го направят", категорично заяви Райчев. Социологът каза още, че друг фактор, който се задава на политическия терен, е Слави Трифонов, но това ще се развие чак през 2021-ва година.

За десницата Райчев заяви, че не е ясно дали ще успее да прескочи бариерата за влизане в парламента. "Не обсъждаме дали ще вземат властта, а дали ще успеят да станат опозиция", обобщи той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във