Банкеръ Daily

Общество и политика

ДПС: Мажоритарният вот ще увеличи корупционния натиск

"Ако ДПС се ръководеше чисто от партийния си интерес би трябвало да подкрепи мажоритарната система. Тъй като сме национално отговорна партия и винаги се ръководим от националния интерес - няма да подкрепим така предложените изменения в Изборния кодекс", категорично заяви депутатът от ДПС Джейхан Ибрямов от трибуната на парламента.

В рамките на дебата по законопроекта на ГЕРБ, предвиждащ въвеждане на мажоритарна система с абсолютно мнозинство в два тура Ибрямов каза: "Една от популярните критики срещу тази мажоритарна демокрация е начертаването на границите на едномандатните районите по начин, който дава предимство на една политическа партия."

Според него въвеждането на такъв вот би увеличило корупционния натиск. По думите му няколко гласа ще се окажат решаващи за избор на народни представители.

"Няма основание да очакваме положителни ефекти върху политическата система, а точно обратното. Ще има намаляване на политическия плурализъм в демократична България, намаляване на конкуренцията и намаляване на представителството на гражданите.Можем да експериментираме с нова избирателна система, ако настоящата не ни удовлетворява, но добре е да знаем каква е цената на такъв експеримент", заяви депутатът от ДПС.

Той репликира Георги Марков от ГЕРБ, който преди това заяви, че мажоритарният вот прави изборите интересни и е непредсказуем. "В мажоритарната система личностният принцип е безспорен. Хората искат да избират в едномандатен район кандидати лице срещу лице, които не са анонимни. Връзката между избрания народен представител и избирателя е по-голяма", аргументира се Георги Марков.

По думите му предимство на мажоритарната система е и правенето на по-големи и по-силни мнозинства. "Всички българи искат да е силно управлението. За да е силно управлението, не трябва само можещ премиер и можещи министри. Трябва да има и силно парламентарно мнозинство, защото правителството е еманация на парламента", каза Марков.

Той призова народните представители да се съобразят с вота на гражданите от референдума.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във