Банкеръ Daily

Общество и политика

ДПС към ИТН: Щом не искате подкрепа, няма да я получите

Въпреки обявените сходства в програмите "Демократична България" и "Изправи се, ние идваме" втърдиха тона към "Има такъв народ". Двете формации поискаха ясни параметри и състав на евентуално правителство, както и да не се влиза в мнозинство с ДПС и ГЕРБ.

От ДБ и "Изправи се" вече искат да има подписан документ за общи политики и ангажименти, както и да чуят имената в следващата власт. Такива са условията и на БСП. Отговорът на ИТН - в момента, в който формацията получи мандата от президента, името на премиера и съставът на Министерския съвет ще станат ясни. 

Депутатът от ДПС Йордан Цонев определи движението като "като зрител на процеса по избор на кабинет".

"Това което виждаме ни отдалечава от съставянето на правителство. Защото политическата немощ на преговарящите се крие зад мантри „Далеч ДПС”, коментира Цонев. 

Той уточни, че досега са провели само една "куртоазна среща" с "Има такъв народ", която е продължила 30-40 минути.

"На нас ни беше казано, че не искат подкрепа от ДПС, макар да ни запознаха с приоритетите си. Ние казахме – щом не искате подкрепа – няма да я получите", обясни Йордан Цонев пред NOVA телевизия. 

След това обаче той посочи, че решението на партията е "да изчака края на преговорите и да види състава на правителството". Тогава "ако трябва да дадем нашия принос, без да участваме, бихме го направили", разясни Цонев и добави, че огромно значение има и персоналният състав.

"Не искаме да виждаме дългата ръка на задкулисния играч Прокопиев в този кабинет. Вчера вече излезе тази ръка. Двамата служебни министри на финансите и на икономиката са негови назначения. Те изпълняват неговата политика и ние това ще го докажем", каза още Цонев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във