Банкеръ Daily

Общество и политика

ДПС извика Томислав Дончев на изслушване за средствата от ЕС

Вицепремиерът Томислав Дончев ще участва в пленарното заседание на парламента и ще представи информация за финалния вариант на Националния план за възстановяване и устойчивост, чрез който България ще кандидатства за средства от Европейския съюз.

Искането за изслушване бе внесено от председателя на ДПС Мустафа Карадайъ и група депутати. 

По-рано Дончев обяви в телевизионно интервю, че ГЕРБ не биха влезли в официална коалиция с ДПС, а формати като "експертен кабинет" са донесли много безобразия.Кабинет на малцинството е възможен в зависимост от това чие е малцинството. Той е категоричен, че не би оглавил правителство на ГЕРБ и това е задача на лидера на спечелилата партия.

Колкото до Плана за възстановяване, в началото на февруари България е изпратила на ЕК втори работен проект на своя план, "в който са взети предвид новите изисквания и насоки на Комисията", съобщи неотдавна Министерството на финансите. 

Безвъзмездните средства, до които България получава достъп, са в размер на 6.3 млрд. евро (около 10% от БВП). Общата сума може да нарасне до над 10 млрд. евро, ако страната ни реши да използва подпомагането под формата на заеми.

ЕК е поставила и изрично изискване държавите да изразходват поне 37% от получените от фонда средства за зеления преход и поне 20% за дигиталния преход.

В актуализирания вариант на плана бяха преразпределени повече пари за иновации, за трансформация на енергетиката, дигитализация на икономиката и за свързаност на страната, намаляване на парите за саниране, но и много проекти, забавени от години за електронизацията на съдебната система, модернизацията на МВР, намаляването на течовете по ВиК мрежата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във