Банкеръ Weekly

Общество и политика

ДПС изключи двама от депутатите си

С двама души по-малко остана парламентарната група на ДПС на 28 ноември. Така занапред избраниците на движението в Народното събрание няма да са 38, а 36. По решение на ръководството извън партията останаха Гюнай Хюсмен, избран от Разград, и Муса Палев, избран от Благоевград. Двамата са нарушили "политически ангажимент и джентълменско споразумение за неползване на преференциален вот", посочи причината заместник председателят на ДПС Тунчер Кърджалиев. Той уточни, че всички техни кандидати за народни представители са приели преди изборите да не призовават за преференция или да се откажат от депутатско място, ако такъв вот се осъществи в тяхна полза. 

И Хюсмен, и Палев бяха избрани с преференция, но не се отказаха от своите места в парламента. Междувременно стана ясно, че Централното оперативно бюро на ДПС е решило да освободи Гюнай Хюсмен и от длъжността общински председател на партията в Исперих.

Двамата изключени остават като депутати в Народното събрание "нечленуващи в парламентарна група".

По думите на Кърджалиев,  Хасан Адемов и Нигяр Джафер също са били в разградската листа, но са спазили партийното решение: "На всички събрания изрично разгръщаха тезата, че молят избирателя да гласува за партията, но да не реализират своята преференция. В резултат на своята коректност д-р Джафер в момента е извън парламента". Според Кърджалиев в ДПС смятат този проблем не толкова за партиен, не толкова за системен политически, колкото за неетично и некоректно отношение на двамата съпартийци.

Изключените обаче са на мнението, че не са правили нищо срещу партията си. Нечленуваща в група е и депутатката Ана Баракова, която напусна ББЦ още преди да се закълне в парламента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във