Банкеръ Weekly

Общество и политика

ДПС изключи двама депутати от парламентарната си група

ДПС изключи двама свои депутати от парламентарната си група. Това съобщи след заседание на групата народният представител Тунджер Кърджалиев.

Изключените депутати са Муса Палев и Гюнай Хюсмен. Причината е, че двамата са избрани с преференция, от която не са се отказали и са лишили други двама на по-горни позиции в листите.

"Знаем, че този акт ще предизвика разнопосочни тълкувания и недотам коректни изводи. Заради това да ви кажа и най-важният аргумент за това наше решение: господата Гюнай Хусмен и Муса Палев бяха изключени от ПГ на ДПС заради нарушаване на политически ангажимент и джентълменско споразумение за неползване на преференциален вот. Дори и естествен мотив на избирателите да бъде като хипотеза реализиран, те поеха ангажимент да се откажат от консумирането на този вот", каза Кърджалиев.

Той подчерта, че ДПС като парламентарна група и политическа сила е имала резерви към института на преференциалният вот.

„Ние гласувахме против той да бъде включен в Избирателния кодекс и мотивите за това бяха съвършено прецизни и на база на нашето тълкуване, че това е на база несправедлив процес. Смятаме, че 7% от избирателите не могат да доминират над 93 и сам по себе си преференциалния вот, реализиран при тези условия, би довел до несправедливо транспониране на избирателя като вот, доверие, а след това и като реализирани мандати”, обясни депутатът от ДПС.

Той посочи, че двамата депутати, възползвали се от преференциалния вот, трябва да останат независими народни представители.

Стана ясно и че, Централното оперативно бюро на ДПС е освободило Гюнай Хюсмен като общински председател на ДПС в Исперих.

Facebook logo
Бъдете с нас и във