Банкеръ Weekly

Общество и политика

ДПС иска трима-четирима евродепутати

Движението за права и свободи (ДПС) ще цели да затвърди позициите си в Европейския парламент, като основният приоритет пред една от управляващите партии е да излъчи най-малко трима свои представители. Това съобщи пред медиите председателят на партията Лютви Местан, след проведеното заседание на Централния съвет на Движението.

Според лидерът на центристката партия при добри резултати на Еропейските избори, мобилизирането на твърдия електорат и спечелване на симпатизанти от разочарованите и негласуващи среди, то партията ще се надява да излъчи и четири свои представители в Европейския парламент.

"Процедурите за номиниране на кандидатите за евровота ще се движат от местните структури към централното ръководство", каза Местан.

Крайният срок за представянето на кандидатурите е 30 март, а листата на партията за европейските избори ще бъде официално обявена в средата на април.

"Кандидатите трябва да са съпричастни към ценностите на либерализма и няма изискване те да бъдат непременно членове на ДПС. Ще се изисква от тях да притежават професионален и политически опит, както и да знаят поне един от работните езици в Европейския парламент. Движението ще отвори врати за младежите от партията, като те ще имат шанс да бъдат номинирани за европейските избори", обясни Местан.

Той изрази очакванията си, че естествената дата за вота е 25 май, но направи уточнението, че президентът Росен Плевнелиев ще има думата при крайното решение.

"Предстои централното ръководството на партията да направи обиколка на цялата страна, като до март ще посетим почти всички региони на страната", допълни председателят на ДПС.

Възможно е да има предсрочни парламентарни избори в случай, че съотношението на силите БСП и ДПС е по-малко, спрямо това на Реформаторския блок и ГЕРБ, които казват, че са алтернатива на кабинета "Орешарски", допълни Местан.

Той зададе задочен въпрос към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и попита как ще се броят гласовете за партията на бившия журналист Бареков "България без цензура", за националистите от Атака и НФСБ и за движението АБВ на Георги Първанов.

"Това е интересен въпрос и ще бъда доблестен и ще кажа, че не искаме гласовете за новата популистка формация в лицето на "България без цензура" на Бареков, да се броят в кошницата на властта и за партиите, които стоим зад кабинета Орешарски", заяви председателят на ДПС.

 

Петър Петров

Facebook logo
Бъдете с нас и във