Банкеръ Daily

Общество и политика

ДПС иска отмяна на постоянното пребиваване срещу инвестиции

Парламентарната група на ДПС ще внесе промени в Закона за чужденците в България, с които предлага да бъде извършена пълна проверка на всяка процедура за придобиване на постоянно пребиваване на основание инвестиции за последните 10 години. Това обяви на брифинг в парламента зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид. Целта на законодателната инициатива е "да се види кой и как е манипулирал, какви удостоверения са издавани, какви са използвани и колко граждани са влезли у нас на това основание". С предложенията ще се отменят механизмите за придобиване на постоянно пребиваване на основание извършена инвестиция.

Хамид припомни, че по инициатива на ДПС били отпаднали т.нар. златни паспорти. Отмяната се случи след като внесен от Министерския съвет законопроект за изменения в Закона за българското гражданство бе гласуван на второ четене преди няколко седмици. Според движението е необходимо през Закона за чужденците да се види какви "фиктивни инвестиции" са направени, като от процедурата по издаване на гражданство са се възползвали "основно китайски и руски граждани".

На въпрос как от ДПС си обясняват, че предимно китайци и руснаци са получавали гражданство срещу инвестиция, Хамид отговори: "Не можем да си го обясним, освен че има някаква схема, в която участват много лица. Изнасяли сме пред вас сигнали и твърдения кои от тях са замесени. Виждаме напоследък, и някои са освобождавани от длъжности. Там коментарът ни е, че "гущерът си реже опашката", но може би е време и опашката да проговори за двуглавия гущер."

Йордан Цонев пък посочи, че българското гражданство на основание инвестиции и постоянното пребиваване на основание инвестиции дават еднакви права – свободно движение на територията на Европейския съюз. А ДПС внася законодателни промени, за да отговори на критиките и очакванията на европейските ни партньори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във