Банкеръ Weekly

Общество и политика

ДПС и Патриотите в схватка за топоними

S 250 933ff9cf f25d 41e1 b808 47daec7dc690

ДПС и Патриотите се "хванаха за гушите" заради "възродителен процес" на топоними. "Ябълката на раздора" стана решението на общинските съветници в Стара Загора да преименуват с български имена местности и обекти, които от векове носят турско-арабски наименования.

Депутати от ДПС  заплашиха индиректно в сряда (6 юни) в парламента, че "турските" общини можело да реагират реципрочно и да променят названията на местности. Това предизвика реакцията на Патриотите, което пък доведе до конфликт в пленарната зала, прераснал според думите на председателката на Народното събрание Цвета Караянчева в "размирици". Тя бе обвинена, че не може да опази реда. От ДПС в един момент дори започнаха да блъскат по банките и да скандират "оставка" по неин адрес, след като тя спря звука на микрофона на лидера им Мустафа Карадайъ.

Разправията започна именно с прочетена от него декларация от парламентарната трибуна по повод смяна на имената на повече от 800 местности в община Стара Загора. "Предложението е кратко и съдържа следната мотивировка:  "Ономастиката се занимава с възникването и историята на имената във връзка с хората, които ги стопанисват. Днес, 140 години след Освобождението, ние, българите, стопанисваме тези земи и е наше задължение - като общински съветници, да преведем в разбираем вид местностите, носещи турско-арабски имена", цитира Карадайъ аргументите за акта на съветниците. И подчерта: "... да преведем в разбираем вид местностите..." Той отбеляза, че за решението са гласували всички общински съветници, с изключение на тези от ДПС. Според Карадайъ това не е повод за гордост, каквото изглежда е становището на кмета на общината, издигнат от ГЕРБ, който пред една медия обявил, че има "надпартийно обединение в Стара Загора по казуса с преименуването на българските местности".

"Всъщност това становище е достатъчен повод за притеснение и тревога. Обединението анти-..., довело до смяната на наименованието "Ахмед баир" на "Антонов рид", "Мехмедова кория" на "Манолова гора", "Махмуд гьол" на "Мишов яз", "Мустафова кория" на "Мустакова горичка"... Защото Ахмед, Мехмед, Мустафа не са звучни както Антон и Манол, мустак, какъвто подтекст имат думите на един от общинските съветници от ГЕРБ, цитиран от медии", продължи Карадайъ, като вметна, че всичко това напомня за един друг процес от недалечното минало, визирайки "Възродителния процес".

Според декларацията на ДПС  решението на Общинския съвет в Стара Загора е тест за българската демокрация и толерантност с тревожен резултат. По думите на лидера на движението нашата демокрация се нуждае от много сериозно и дълбоко осмисляне, нужен е диалог в обществото.

"ГЕРБ не само се провали в твърдението си, че ще опитоми националистите, ГЕРБ направи национализма основна държавна политика. Загърбвайки демократичните принципи и европейските ценности. Забравяйки отговорността си пред бъдещето. Този акт в Стара Загора показва истинската същност на политиката на ГЕРБ. Те не само излъгаха 100 хил. (както твърдят) турци и мюсюлмани в България, те се подиграха с тях, с техните чувства и отвориха незараснали рани", заяви Карадайъ.

Последва и предупреждението от ДПС, че вече има внесени проекти на решения и в други общински съвети. Ясно било, че е лесно да бъдат убедени мнозинството от съветниците против турски и мюсюлмански имена. "Но! Ясно е, че е лесно да бъдат провокирани и други съветници да предприемат реципрочни контрадействия", подчерта лидерът на ДПС. "Нашият апел към вторите е: Недейте! Недейте да отговаряте на чуждата провокация за разделение и противопоставяне. По този начин рискувате бъдещето на моята, на вашата, на нашата Родина!", завърши патетично той. От ДПС призоваха не само отговорните институции да предприемат незабавни действия за отмяна на решението в Стара Загора, но и "всички държавни органи и институции да осъдят всеки подобен акт, който създава предпоставки за напрежение и несигурност, подкопава доверието в обществото и е провокация срещу националната сигурност".

Напрежението в пленарната зала се покачи, след като Цвета Караянчева спря микрофона на Карадайъ и по този начин му отне думата. Тя се мотивира, че вече бил прескочил с една минута определеното му от правилника време. Последваха недоволни възгласи и викове "оставка" от редиците на депутатите от ДПС и парламентарната шефка даде възможност на лидера на партията да довърши изказването си. Това пък провокира Патриотите да протестират, че Караянчева проявявала двоен стандарт, позволявайки на едни хора да говорят по-дълго от трибуната  спрямо други.

 След като Карадайъ довърши докрай декларацията, последва светкавичен отговор с контрадекларация на "Обединени патриоти", прочетена от проф. Станислав Станилов от "Атака", който беше обиден от твърдението за "опитомяването" на националистите. "Опитомяват се животни, хора с по-нисък статус. Ако вие сте свикнали с подобна лексика, ние я отричаме, тя е недопустима в Народното събрание", натърти професорът.

Той обясни, че местностите у нас са имали други имена, преди Османската империя да завладее страната ни преди няколко века. Според него в България за съжаление останали твърде много турци. При тези думи Мустафа Карадайъ тръгна да напуска демонстративно залата. Това предизвика въпросните "размирици"  според Караянчева, тъй като Павел Шопов се засили към него с ръкомахания. Карадайъ му отговори с усмивка и реплики.

На трибуната излезе заместник-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев, който отбеляза, че декларацията на Движението явно не е била разбрана. Той разясни, че правото на който и да е общински съвет да сменя имена може да породи ответна реакция. В следващия момент гневно се развика: "Искам да ви попитам, ако един национализъм е такъв, какъвто е този в Стара Загора и този тук в дясната част на залата и за съжаление не само в дясната, той дали няма да породи ответна реакция?

Искам да ви запитам там, където има други мнозинства в общинските съвети, как ще им попречите, ако те решат да отговорят на това с това? Давате ли си сметка, аз да ви попитам като етнически българин и като християнин? Там, дали си давате сметка за това? Дали си давате сметка, че през тези 20 години има отказ от реваншизъм от една истински патриотична част от българското население? Дали си давате сметка за това? И дали си давате сметка, проф. Станилов, когато говорите тук за разнообразието по българската земя, че има разноообразие от религии, разнообразие от етноси, разнообразие от имена? Ако не си давате сметка, Вие не сте патриот!"

Проф. Станилов отговори, че в смесените райони имената на местностите и без това си били чуждоезични, така че опасност от ответна реакция нямало.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във