Банкеръ Daily

Общество и политика

ДПС и евролибералите искат отстраняването на "Атака" от управлението

Атакистите, предвождани от Волен Сидеров, присъстваха на икономически форум в Крим

Лидерът на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) Ханс ван Баален призова премиера Бойко Борисов да отстрани "Атака" от управлението на страната. Причината е посещението на депутати в Крим и "подкрепата за незаконното му анексиране". 

"Може би "Атака" и другите трябва да отидат в окупираната Украйна, в Крим, понеже тук, в България, те не играят позитивна роля. Моля, г-н Борисов, извадете ги от властта след европредседателството", каза още Баален.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че патриотите  рушат имиджа на страната и поставят на карта евроатлантическото й бъдеще "Тук вече наистина става нещо притеснително. И твърденията на Цветан Цветанов, че някой ревизира евроатлантическата ориентация на страната, се оказват верни - това е техният коалиционен партньор, това е днешната власт", каза още Карадайъ. 

"ГЕРБ са длъжни да обяснят и на обществото, и на нашите партньори от ЕС поведението на коалиционния си партньор. По важни геополитически въпроси не може да има лично мнение, особено като си част от управлението на страната, и това мнение се разминава с официалната позиция на страната. В противен случай се изпада в ситуация за диагноза, която преди две години Борисов я беше поставил за тогавашните си коалиционни партньори и ги беше определил като шизофренно поведение", обяви Мустафа Карадайъ.

Карадайъ поиска ЕНП, в която членува и ГЕРБ, да се произнесе за управлението и ориентацията на страната. 

Най-интересен бе спорът, в който участваха Ханс ван Баален и репортер на партийната телевизия на "Атака" - "Алфа". Репортерът прекъсна изказването на ван Баален, казвайки: "Вие като какъв се намесвате в българската политика и политиката на партия "Атака"? Партия "Атака" не са либерали!"

Шефът на евролибералите отвърна: "Може да задавате всякакви въпроси, но по подходящ начин. Това не е европейско поведение. Още веднъж - ние подкрепяме европейска България! Това е. Благодаря ви!" Изказването му бе последвано от аплодисменти от ДПС и останалите участници в брифинга в Народното събрание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във