Банкеръ Weekly

Общество и политика

ДПС готви манипулации на изборите

Милко Багдасаров, водач на листата на БСП в Кърджали, пред в. "БАНКЕРЪ"

А дали АБВ ще влязат в парламента?

Отношението на Борисов към хората в смесените региони е обидно

Милко Петров Багдасаров е политик от БСП, депутат от парламентарната група на "Коалиция за България" в 42-ото Народно събрание. За предстоящите парламентарни избори на 5 октомври той отново ще е водач на червената листа в Кърджали, където в продължение на 19 години беше областен председател (най-дългогодишният в цялата страна, но преди осем месеца сдаде поста, тъй като беше депутат и според устава на БСП няма право да съвместява двете дейности). Багдасаров е роден на 21 октомври 1957 г. в Пловдив. Завършва "Математика" в Пловдивския университет, а после и "Информатика" в Софийския университет "Св. Климент Охридски", "Бизнес и държавна администрация" в УНСС и "Счетоводство и контрол" във Великотърновския университет.След разпускането на парламента на 5 август тази година Багдасаров се завърна на работа като директор на най-голямото училище в Южна България - СОУ "Петко Р. Славейков" в Кърджали.


 


Г-н Багдасаров, съществуват различни мнения за новото ръководство на БСП. Някои анализатори твърдят, че председателят Михаил Миков е плах в решенията си и няма да наложи промяна в партията, а други смятат, че той скоро ще се еманципира от предшественика си Сергей Станишев. Вие какво мислите?

- Изборът на Миков е точно попадение на БСП. Защото той е знак за промяна и същевременно за приемственост. Мишо е човек с много сериозно собствено мнение, високоинтелигентен е. Винаги съм го оценявал по достойнство в рамките на Изпълнителното бюро на партията. През последните 14 месеца като председател на Народното събрание той доказа, че може да работи и в тежка политическа обстановка...


Предстои му нелекото решение да обяви кой ще е водач на кандидатдепутатската листа в Благоевград (Корнелия Нинова, Емил Костадинов или Кристиян Вигенин). Подобна е и ситуацията в Сливен, където червеният актив въстана срещу спуснатия от ръководството на "Позитано" 20 Таско Ерменков.

- Нека не слагаме този въпрос като проблем на Миков. Цялото ръководство ще вземе своето демократично решение, което се надявам, че ще е в полза на партията.


На 1 юли тази година обявихте, че Станишев е национален капитал. Продължавате ли да сте на това мнение?

- Разбира се. Лидерите на другите политически партии в голяма степен се комплексират от него. През последните 60 години България не е имала такава висока позиция в Европа в лицето на Станишев като председател на ПЕС. А и едва ли ще има и през следващите шейсет. Ако той не се беше оттеглил сам от лидерския пост, БСП щеше да е плътно зад него и днес.


Но пък нямаше да имате отворената от АБВ врата към вас за общи политически действия. Партията на Георги Първанов предлага всички представители в 43-я парламент да подпишат договор за национално съгласие. Дискутирали ли сте темата?

- Рано е да кажем какво ще е лицето на следващия парламент. Трябва да видим дали АБВ изобщо ще влязат в него, за да могат да предлагат конкретни действия.


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов миналия уикенд обиколи Вашия регион и обеща на мюсюлманите 10 заместник-министри в евентуалното следващо управление на ГЕРБ. Дали това е опит да бъде разцепена ДПС, или става дума за чист популизъм? Какво говорят хората в Кърджалийско?

- Отношението на Борисов към българите в смесените райони е обидно. Аз не мога да проумея логиката му, когато говори за етнически мир, да намесва мюсюлманите. На преден план би трябвало да се изведе тезата, че ДПС не е равностойна на турците в България. Би трябвало хората да знаят, че политиците работят за тях, независимо от това те от какъв етнос са. И този план да ни разграничи от корпоративните партии ДПС и ГЕРБ.


След като ДПС оттегли подкрепата си към кабинета "Орешарски", мога да анализирам в дълбочина отношенията ни с движението. И понеже ме питате какво говорят хората при нас, ще кажа, че много от тях, които досега са гласували за ДПС, в това число и техни местни лидери, не са съгласни със случващото се.


Да разбирам ли, че Вие изключвате евентуално бъдещо сътрудничество на Вашата партия с ДПС?

- БСП ясно написа в предизборните си документи, че отношенията с ДПС трябва да бъдат ревизирани. За да се избегне всичко онова, което се случи в работните ни отношения с тях.


А ако резултатът от изборите и ситуацията в държавата предопредели управленска коалиция "ГЕРБ-БСП"?

- Каузата "България" е над всичко. Ако се стигне дотам, то евентуален съюз ще бъде не само въпрос на компромиси, а по-скоро изпълняване на неотложни конкретно разписани цели, които трябва да се случат в името на страната ни.


Смятате ли, че е време ДПС да си почине от властта?

- В продължение на почти 20 години аз съм твърдял това в качеството ми на председател на областния съвет на БСП в Кърджали. В крайна сметка вече всички разбраха каква е "коректността" на ДПС. Така че движението трябва да излезе от властта, да разбере, че хората искат и друг тип работа за тях, а не само да се организират фойерверки от избори на избори.


А доколко движението би могло да повиши изборния си резултат предвид това, че на 5 октомври е големият мюсюлмански празник Курбан байрям и се очаква много наши сънародници от Турция да посетят България?

- Знаете, че на консултациите при президента Росен Плевнелиев само БСП беше против предложението изборите да са на тази дата. Оказа се, че ГЕРБ и ДПС са на едно мнение.


Мисля, че цяла България трябва да узнае какво се готви да направи ДПС. Техни местни лидери вече говорят, че пристигащите от Турция щели да им осигурят 62 000 души. Но това няма как да се случи, ако не се манипулират изборите. Имаме информации, че лични карти на хора, които по настоящ адрес са в Турция, но по постоянен са в България, са в кметове и активисти на ДПС по селата. Подготвя се фалшификация и ние ще реагираме своевременно. Разчитам и на ЦИК, и на министър-председателя Георги Близнашки да се ангажират с действия по този въпрос. Защото според Изборния кодекс се гласува с лична карта, но през годините сме имали много случаи на манипулации. Първият беше през 2007-а. Тогава се твърдеше, че 75 000 наши сънародници, живеещи в Турция, са гласували за ДПС, а се оказа, че в България са влезли едва 15 хиляди. Ние ще настояваме за мерки срещу опорочаване на изборите, особено в смесените райони. В тях се предприемат действия с назначаването на председатели на секционни комисии. Надяваме се институциите да реагират на нашите сигнали.


Какво е мнението Ви за Близнашки предвид това, че в първото си тв интервю в качеството му на служебен премиер тази седмица той заяви, че няма чистка в администрацията, но ще има още уволнения на областни управители, които са партийни назначения? В същото време министър-председателят обяви, че приема връщането на Ваньо Танов начело на митниците и хвърли тежка вина върху БСП - по думите му вие сте партия на олигархията.

- Служебното правителство в голяма степен ще свърши черната работа на ГЕРБ преди изборите и се надявам след 5 октомври да не се стига до удължаване на работата му.


Що се отнася до квалификацията на премиера, че сме се превърнали в олигархична партия, лично аз няма как да я приема. Фактът, че в БСП има успели партийни кадри, не означава, че трябва да ги прехвърляме в тази графа. Не мога да правя сравнение между корпоративните партии и БСП. По въпроса за чистката виждаме, че се пипа на много места в централната администрация - по министерства и по агенции. Пак казвам: това правителство е формулирано от ГЕРБ с определени цели и задачи.


Които включват и номинацията на Кристалина Георгиева за еврокомисар.

- Лично за мен беше нормално кабинетът на Пламен Орешарски да предложи г-н Вигенин за еврокомисар. Още повече че това е един вече бивш външен министър, който през последната година се наложи като политик.


В момента и по думите на служебния дипломат номер едно Даниел Митов се усеща, че за г-жа Георгиева ще се търси икономически ресор, а не външен министър на ЕС, както се твърдеше досега.


Какво е личното Ви отношение към предложението на МЕНСА кандидат-депутатите да минават през тест за интелигентност?

- Настъпвате ме точно по мазола. Все пак съм директор на едно голямо училище. И съм солидарен с тази идея дори да падне конфиденциалността във връзка с резултатите. Нека хората да знаят кой доколко е образован.


На финала да Ви попитам възможно ли е след 5 октомври държавата ни да влезе в т. нар. спирала "Избори до дупка"?

- За съжаление сценарият, по който се правят много от нещата в държавата, предполага точно това. Очаквам обаче след изборите да можем да отговорим на очакванията на хората.


Тоест, в случай че Борисов върне мандата, ако няма 121 депутати, вие може би заедно с ББЦ и евентуално с АБВ ще сформирате управленска коалиция?

- Дай Боже, да се случат така нещата - да направим кабинет и да изведем напред цели с широка обществена подкрепа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във