Банкеръ Daily

Общество и политика

ДПС допълва медийния закон "Пеевски"

ДПС обяви, че внася допълнения към законопроекта за медийната собственост, внесен от Делян Пеевски, Хамид Хамид, Йордан Цонев и Велислава Кръстева. 

Догановата партия предлага Министерството на културата да налага парични санкции при отказ за деклариране на собствеността на дадено издание.

Кръстева уточни, че с внесените допълнения ДПС отговаря на критиците си, които посочили този пропуск в първоначалния вариант на проектозакона.

От движението искат санкциите да са в размер от 20 до 30 хил. лева.

"Текстовете не третират журналисти, затова не приемам в публичното пространство да се въртят отворени писма, че законът е насочен срещу журналисти и че посяга на свободата на словото", отбеляза на брифинг в парламента депутатът Хамид Хамид.

Хамид попита "КОЙ се опитва да измести темата към журналистите и свободата на словото." Както и "КОЙ издател иска да остане в сивия сектор." По думите му "със сигурност това не били депутатите от ДПС." От движението поискаха председателя на медийната комисия в парламента Вежди Рашидов да организира дискусия по законопроекта, в която да се включат депутати, журналисти и издатели.

Преди ден Съюзът на българските журналисти излезе с декларация против приетия на първо четене закон за медийната собственост. Според СБЖ този законопроект е безсмислен, тъй като текстовете не показвали ролята на властта при разпределянето на държавни и европейски средства за контролираните от нея медии, продължавало да се крие непазарното им кредитиране през банки, оставяла се на тъмно намесата на управляващите в рекламния пазар и разпространението на печата.

"Омерзени сме от наглостта на вносителите и безразличието на депутатите, които си затварят очите, че законопроектът се прокарва при явен конфликт на интереси в изгода на Делян Пеевски, не служат на обществения интерес и унижават журналистическата професия", се казва още в позицията. 

СЖБ обявява също така, че ще информира Европейската и Международната организация на  журналистите за проблемите и ще организира журналистическа дискусия за защита правата на журналистите и свободното слово на 12 юли /четвъртък/.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във