Банкеръ Daily

Общество и политика

ДПС допълни и Петков към сигнала си за "златните паспорти"

Хамид Хамид, ДПС

От ДПС ще подадат допълнение към сигнала до прокуратурата за „златните паспорти“ - този път срещу премиера Кирил Петков, но в качеството му на служебен министър на икономиката за бездействие по служба. Това обяви на брифинг в парламента зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Хамид Хамид. Поводът е свързан с това, че преди дни страните - членки на Европейския съюз, се разбраха, че ще работят за ограничаването на гражданството срещу инвестиции на богати руснаци, като част от наказателните мерки срещу Русия заради нашествието в Украйна. Днес от движението обявиха, че поради разширяването на санкциите, те ще допълнят сигнала си до прокуратурата.

Хамид Хамид заяви, че службите трябва да установят дали е налице бездействие на Кирил Петков в качеството му на служебен министър и да се установи дали, наред с мнозинството китайски граждани, има и руски олигарси, които са получили пребиваване или "златни паспорти". Той посочи, че следва да се провери дали всъщност на върха на тази пирамида е директорът на агенцията по инвестиции Стамен Янев. 

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ настоя час по-скоро законопроектът за промени в Закона за българското гражданство предложен от ДПС трябва да влезе в пленарна зала и да се приемат предложенията им за проверка на досега издадените "златни паспорти". Карадайъ визира предприетите санкции от ЕС във връзка с войната в Украйна. "При обсъждането на общите санкции от нашите партньори и съюзници в ЕС и НАТО по отношение на проверката на авоарите и инвестициите на олигарси, свързани с президента на Руската федерация Путин и преразглеждането на пребиваването и гражданството им на това основание, искаме да заявим, че ние от ДПС сме внесли такива текстове между първо и второ четене на  Закона за българското гражданство", обясни Карадайъ.

На 17 февруари парламентът прие на първо четене промени, с които се премахва възможността за инвестиционно гражданство. Сходният проект на ДПС, внесен от депутатите Йордан Цонев и Делян Пеевски, беше отхвърлен. Разликата между двете предложения беше в искането на ДПС да се премахне освен възможността за инвестиционно гражданство и възможността потенциални инвеститори да получават разрешение за постоянно пребиваване в страната. От "Продължаваме промяната" посочиха, че е необходим допълнителен дебат, за да бъде отмнано и издаването на визи.

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова, която присъстваше на дебата, обясни, че са приключили проверки по 48 преписки, свързани с гражданство срещу инвестиции. По думите ѝ при 6 от тях има констатирани нарушения и по тях са предприети действия за отнемане на българско гражданство.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във