Банкеръ Daily

Общество и политика

ДПС: Депутатите от БСП не бива да бъдат оставени без пари

Предложенията за спиране на заплатите на народните представители са посегателство върху парламентаризма, заяви зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев относно предложението за промени в правилника на Народното събрание, с които да бъдат удържани средства или да не бъдат изплащани заплати на народните представители, които отсъстват от парламента без основателна причина.  

"Проектите за промяна на правилника на Народното събрание, които предвиждат депутатите да остават без никакви възнаграждения, ако не ходят в парламента, са посегателство върху парламентаризма. Парламентаризмът не е това, което си мислят някои - натискане на копчета и обслужващ персонал. В конституцията има текст за свободната воля на депутата. Зачестиха посегателствата върху парламентаризма, включително по битово-организационни и финансови въпроси.", коментира Цонев. 

Според него всеки опит парламентът да бъде превърнат в слуга на някого е във вреда на гражданите и във вреда на държавата. 

Цонев обясни, че нито едно от предложенията няма да бъде подкрепено от ДПС. „Нашата теза се казва пред вас, ще се каже и в комисия, и в зала. Време е да се замислим и аз ви призовавам да излезем от това дребнотемие и да помислим какъв тип държава искаме да имаме“, отбеляза Цонев. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във