Банкеръ Daily

Общество и политика

ДПС: Бихме подкрепили правителство на трите нови партии

S 250 f6323cd8 d2c0 4b85 8499 ea9d3a9f9d3c
S 250 bfe3f11f b8e2 4905 8b3a c08d47e6f4c4

Президентът Румен Радев провежда консултации с четвъртата по големина парламентарнта група в 45-ото Народно събрание - тази на ДПС. 
На срещата на "Дондуков" 1 присъстват председателят на партията Мустафа Карадайъ и заместниците му Йордан Цонев, Хамид Хамид и Ахмед Ахмедов.

Бихме подкрепили правителство на ИНТ при условия, заяви в началото председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Именно това ново правителство ще бъде знаково, тъй като периодът 2021 – 2025 година ще бъде ключов за десетилетия напред за развитие на страната ни предвид огромните възможности които се отварят пред нас по линия на Европейския съюз и подкрепата. Това каза президентът Румен Радев по време на консултациите за съставяне на правителство с ДПС.

„Радвам се, че вашата партия днес е тук на тези консултации. Разчитаме на вашите дългогодишни парламентарни опит и традиции в една много важна мисия - да се намери верният баланс между необходимостта от неотложни законодателни промени, които ангажират енергията на това Народно събрание, и много важната задача – съставяне на правителство. В никакъв случай не искам да създавам някакво убеждение, че аз като президент тикам този процес в някаква определена посока. Длъжен съм като президент да не пренебрегвам нито една опция, затова пред вас също при определена хипотеза стои въпросът за трети мандат“, каза още той.

Държавният глава посочи, че иска да разбере вижданията на партията относно приоритизирането на най-важните закони, внесени като законопроекти в това Народно събрание.

„Ще бъда благодарен да чуя вашите виждания относно механизмите, условията и ситуацията по създаване на кабинет. Вашите виждания относно приоритизирането на най-важните закони, внесени като законопроекти в това Народно събрание, отношението по Плана за възстановяване и устойчивост. Искам да чуя отношението ви за хипотетичен трети мандат и вашите виждания и нагласи за координиране на усилията с останалите парламентарно представени групи за постигане на един възможно най-добър в тази обстановка за страната ни резултат“, допълни Радев.

Мустафа Карадайъ каза, че разчита вота на българските избиратели като желание за промяна. „Трябва да спрем омразата, противопоставянето, арогантността и агресията в политиката“, заяви той. Според него е нужен диалог между институциите и политическите партии, за да има нормалност в политиката.

Той съобщи, че ДПС няма да подкрепи правителство на партиите, които са загубили изборите: „Ние имаме с 4 мандати и 20 000 гласа повече“, посочи Карадайъ.

„Имаме готовност да подкрепим правителство на трите нови партии, но посочваме и някои приоритети. Като първи приоритет посочваме борбата с COVID кризата и ускорената ваксинация. Важен приоритет за нас е достойното ни членство в евроатлантическите структури“, заяви Мустафа Карадайъ. Председателят на ДПС отново подчерта, че България трябва да има ускорено икономическо развитие като досегашния ръст не е достатъчен.

Като четвърта политическа сила те се консултират с президента след ГЕРБ, ПП „Има такъв народ“ и „БСП за България“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във