Банкеръ Weekly

Общество и политика

ДПС, "Атака" и "България без цензура" не се подписаха под договор "Антикорупция"

Осем от участниците в надпреварата за евровота отказаха да подпишат т. нар. договор "Антикорупция", който международната организация "Прозрачност без граници" предлага всяка година на партиите.

Подписа си под документа отказаха да положат едни от основните претенденти на изборите - "България без цензура", ДПС и "Атака". Така от общо 24 регистрирани за вота партии, коалиции и независими кандидати документът подкрепиха едва 16 от тях. Сред тях са ГЕРБ, БСП, Реформаторският блок, АБВ, "Зелените" и други.

Антикорупционният договор гарантира, че ако бъдат избрани формациите, които са се подписали под него, ще спазват някои основни правила в работата си като прозрачност, почтеност и отчетност.

От ГЕРБ благодариха за инициативата и заявиха, че това е изключително важна национална задача и общо разбиране, че тази политика е изключително необходима. Според Реформаторите пък документът пази както обществото, така и политиците и това трябва да бъде пътят, по който трябва да поеме политическият живот в страната.

От АБВ пък разтълкуваха отсъствието на някои от големите партии с нежеланието им да поемат ангажименти към обществото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във