Банкеръ Daily

Общество и политика

Доверието на българите в ЕС бележи ръст спрямо лятото на 2020 г.

Доверието на българските граждани в Европейския съюз отбелязва ръст спрямо лятото на 2020 г. и вече е 53 на сто, докато средноевропейското равнище е 49 на сто, според резултатите от допитването "Стандартен Евробарометър 94 - Зима 2020-2021" в частта му за България. Това съобщиха от Отдел "Преса и медии" на Представителството на ЕК в България.

Традиционно, доверието към институциите на ЕС сред българите е по-високо, отколкото доверието към редица ключови национални институции. България е една от трите страни членки, в които ЕС има най-положителен образ, като по този показател страната се нарежда до Португалия (76 на сто) и Латвия (57 процента).

Здравеопазването и икономическата ситуация се разглеждат като основните проблеми на ЕС в контекста на епидемията от коронавирус.

Според проучването българите декларират значително по-ниска готовност да се ваксинират срещу коронавирус в сравнение с гражданите на ЕС. Делът на българските граждани, които смятат, че ЕС има ключова роля в осигуряването на достъп до ваксини, е значителен (87 на сто) и по-висок от този на средноевропейско равнище (69 процента%).

Повечето граждани в България се информират за политиките на ЕС предимно от телевизията, интернет, социалните мрежи и разговори с роднини, приятели, колеги, сочат данните от изследването.

Facebook logo
Бъдете с нас и във