Банкеръ Daily

Общество и политика

Достъпът до брега на "Росенец" отново е блокиран

Достъпът до брега на "Росенец", където се намира и лятната резиденция на Ахмед Доган, отново е блокиран. Пътят е преграден с ограда и охрана. Плажът отново е недостъпен по суша, съобщава "Свободна Европа" почти месец, след като това място привлече вниманието на всички.

Камери прихващат движението по шосето още преди да се открие гледка към имота. Следва ограда с надпис “Строителен обект”, която ограничава достъпа до плажа, въпреки че всички плажове са публична държавна собственост и всеки би трябвало свободно да има достъп до тях.

В петък БНР съобщи, че представители на Министерството на туризма също не са успели да стигнат до плажа, за да го категоризират. Като причина е посочена “поставена метална преграда на път, представляващ имот общинска публична собственост и с налични табели с надпис „Строителен обект“. 

Плажът край Росенец не е включен в кадастралната карта, защото не е подавано искане за това. Според позицията на Министерството на туризма не става ясно кой трябва да подаде такова искане.

Не е ясно също дали ведомството, което от скоро е под контрола на Марияна Николова, ще опита да направи нова проверка по случая. 

В края на юли Общинският съвет в Бургас реши пътят до лятната резиденция в Росенец на почетния председател на ДПС Ахмед Доган да остане общински.

На 7 юли лидерът на "Да, България" Христо Иванов направи опит да достигне до малък плаж в парк "Росенец", останал единствената публична собственост, след като останалата част от брега на полуострова стана собственост на свързваното с Ахмед Доган дружество "Хермес солар".

На брега Иванов беше посрещнат от гардове на Националната служба за охрана, които го изблъскаха обратно във водата.

Няколко дни по-късно - на 11 юли, множество граждани се събраха в парка, за да протестират. Имаше паралелен протест на ДПС в подкрепа на Доган. Стигна се и до оставката на шефа на НСО. Ахмед Доган и депутатът Делян Пеевски пък се отказаха от назначената им охрана от НСО.

Facebook logo
Бъдете с нас и във