Банкеръ Daily

Общество и политика

Доставките на ток и съвместни проекти обсъдиха президентът Радев и премиерът на РСМ Ковачевски

Министър-председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски се срещна и с президента Румен Радев.

Възможностите за доставки на електроенергия от България за Република Северна Македония и съвместните проекти в областта на икономическата свързаност обсъдиха на среща на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев и министър-председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски и водената от него правителствена делегация.

„Надявам се, че срещата Ви с българското правителство днес е важна стъпка за постигане на взаимноизгодно решение по въпроса за доставки на електроенергия при спазване на европейските правила“, заяви президентът Радев. Държавният глава приветства инициативата на министър-председателя Ковачевски за работното посещение в София и припомни призива си за по-чести срещи и диалог на най-високо политическо ниво за укрепване на доверието, взаимното разбирателство и развитието на добросъседските отношения между България и Република Северна Македония.

„Въпреки бурните политически страсти, на които станахме свидетели през последните месеци, отношенията между нашите две братски страни лежат върху здрав фундамент, който е отвъд  всякаква политическа конюнктура“, подчерта президентът Радев. Държавният глава припомни и многократно оказваната от България подкрепа за югозападната ни съседка - от признаването на държавността и независимостта на страната, през настояването за превантивния контингент на ООН при разпада на бивша Югославия, оказването на помощ по време на ембаргото, предоставената военно-техническа помощ по време на гражданския конфликт от 2001 г., както и при катастрофи и природни бедствия.

„В името на хората от двете страни на границата, в името на бъдещите поколения, в името на нашето общо европейско бъдеще, ние сме длъжни да развиваме и укрепваме този фундамент“, подчерта държавният глава и допълни, че политическите договорености, свързани с началото на преговорите за членство на Република Северна Македония в ЕС, са част от този процес.

От своя страна министър-председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски изтъкна позитивния и ползотворен разговор, който македонската делегация е провела със служебния премиер Гълъб Донев. Ковачевски подчерта, че на срещата са обсъдени възможностите за сътрудничество в областта на електроенергията и възможностите за износ от България за подпомагане на икономиката и битовите потребители на Република Северна Македония през предстоящия зимен сезон.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във