Банкеръ Daily

Изпълнителният директор на „Сиела Норма“ Веселин Тодоров:

Доставянето на машините трябва да започне на 10 февруари и да приключи в края на февруари

Веселин Тодоров

Изпълнителният директор на „Сиела Норма“ Веселин Тодоров прогнозира пред БНР, че е вероятно да има обжалване на решението  на Централната избирателна комисия, с което дружеството бе избрано за изпълнител на обществената поръчка за доставка на машини за гласуване.

Запитан очаква ли обжалване, Веселин Тодоров заяви, че „ако някой обжалва, ще обжалва на 4 януари“ заради празниците. Той не вижда „никакви основания за обжалване“, но определи като много вероятно да има такова, защото „някой път се обжалва не защото обжалващият има някакъв шанс, а за да отчете пред шефовете си, че е бил прав и някакви зли сили са му попречили да спечели“.

"Едва ли някой друг би могъл да изпълни тази поръчка в тези срокове и при тези изключително сложни изисквания в договора, тежки неустойки и рискове", коментира Тодоров.

„Повечето чуждестранни компании не желаят да си усложняват живота да поемат риск от 54 милиона неустойка, както пише в договора“, допълни той.

Машините се произвеждат в Тайван, дизайнът е европейски. Доставчикът на машините е от Нидерландия. „Имаме вече подписани договори. Не бихме рискували да участваме в такава поръчка без да имаме договор за доставка“, уточни Веселин Тодоров.

"Имаме опита от петте проведени досега в България машинни гласувания – две по-скоро тестови и три с валидно броене и отчитане на резултатите", увери той.

Доставянето на машините трябва да започне на 10 февруари и да приключи в края на февруари, съобщи още Тодоров. Той изрази надежда машините да бъдат експедирани за България с морски транспорт преди настъпването на Китайската нова година.

Тодоров определи обществената поръчка за машините за гласуване като „може би най-отворената, която се прави в България“. Сред участниците имало и физически лица, а изискванията били съвсем стандартни, „никакви квалификационни изисквания, освен стандартното ISO 9001 за качество, което е доста масово и изпълнимо за хиляди фирми“.

Да кажем, че ние просто имаме самочувствието, смелостта и може би безразсъдството да сме склонни да подпишем този договор“, подчерта Веселин Тодоров.

Относно трите хиляди налични машини той уточни, че те ще бъдат предоставени в доставката от 9 600 машини. „Може би малко по-малко: 2 800, те са стояли на склад година и половина“, уточни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във