Банкеръ Daily

Общество и политика

Доставени са всички машини за гласуване в чужбина

Всички 421 машини, с които ще се гласува в чужбина, вече са доставени в консулските и дипломатическите представителства на България зад граница. В това увери външният министър Светлан Стоев, който предостави актуални данни за гласуването извън страната на предстоящите предсрочни избори.

Той информира, че в петък те ще бъдат доставени до съответните секции и ще бъдат предадени на оторизираните служители и представители на секционни комисии.

По думите на министъра отказите на чужди държави за провеждане на изборите на тяхната територия се броят на пръстите на едната му ръка.

"Те са предимно заради мерки за сигурност или недостатъчно добри условия за провеждане на избори, както и по съображения, които в дипломатическите ноти не винаги се съобщават", обясни Стоев и допълни, че най-много секции извън страната ще има в Турция. Увеличение има и на местата за гласуване в Гърция, където за пръв път нашите туристи и сезонни работници ще могат да гласуват и на островите. Рекорден брой избирателни секции ще има и в Германия.

Министър Стоев призова ЦИК в спешен порядък да вземе решения, с които да определи съставите на комисиите зад граница и начините на отчитане на вота в секциите, в които ще се гласува в чужбина. 

Дипломатът разкри, че командированите за изборите в чужбина служители не са преминали никакво обучение.

"Колкото и да са участвали в изборите, новият елемент с машините е налице, но тези хора не преминаха никакъв курс на обучение в ЦИК. Няма методологически указания, които да бъдат публикувани и по тях членовете СИК да се запознаят с ангажиментите си и да зададат въпросите, които ги затрудняват", заяви още Стоев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във