Банкеръ Weekly

Общество и политика

ДОСТ се разпадна

Достлукът между Лютви Местан и Хюсеин Хафъзов приключи.

Масови оставки заваляха след Коледните празници в ръководената от ексшефа на ДПС Лютви Местан партия ДОСТ. Това стана ясно от декларация до Изпълнителния съвет на партията от 26 декември, подписана от 30 души. Сред тях са и петима от 11-те от най-тясното ръководство на ДОСТ. Като основни мотиви се изтъкват несъгласие с "водената авторитарна политика от страна на председателя на партията, своеволията при налагане на еднолични решения и опитите да се създава разделение с цел противопоставяне и обслужване на лични интереси".

"В качеството си на заместник-председатели, областни и общински председатели и координатори, общински съветници и кметове, членове на Изпълнителния съвет и Националния съвет на политическа партия ДОСТ заявяваме пред нейното ръководство, структури, членове, симпатизанти и пред цялата българска общественост своето решение да подадем оставки от всички постове, които заемаме в партията, и прекратяваме членството си в нея", се посочва в декларацията.

Сред напусналите са бившите депутати от 43-ото Народно събрание Хюсеин Хафъзов, Шабанали Ахмед, Айдоан Али и Рашит Рашит, които се оттеглиха от парламентарната група на ДПС и заедно с Местан учредиха ДОСТ през пролетта на 2016-а. А няколко месеца по-рано - в навечерието на Коледа през 2015-а, почетният председател на ДПС Ахмед Доган де факто посочи вратата на действащия тогава партиен лидер Лютви Местан и той светкавично бе свален от поста на извънредно заседание на Централния съвет.

Напускащите ДОСТ благодарят на "всички искрени и убедени в каузата на свободата, демокрацията и равноправието" привърженици на партията и им се извиняват "за преживените трудности, репресии, разочарования и отнети надежди".

"Вашата силна и непоколебима воля доказа, че борбата е възможна и всяка саможертва в името на родината и добруването на гражданите й заслужава устояването на преживените несгоди и търсенето на нови пътища при отстояването на идеали и принципи", пише още в декларацията.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ още същия ден коментира случващото се в ДОСТ по време на възпоменателния митинг в памет на жертвите на т. нар. Възродителен процес на Тюркян чешма в с. Могиляне. "Имаше доста опити да бъдем разделени. Всеки такъв опит има срок на годност. Срокът е до първите избори. Минат ли - изчезва, този процес приключи. Изчезнаха, няма ги", заяви Карадайъ.

Лидерът на движението говори пред събралото се множество с болка за разединението, но нито веднъж не спомена името нито на Местан, нито на партията му. "Тези, които работят против нашето единство, не са наши опоненти, а са наши врагове. Самите ние казахме: трудно ще ни бъде, тежко ще ни бъде, но те ще са поредното отцепване. Ние сме длъжни да бъдем горди и достойни и да преживеем и този (отцепник - б.р.). Той (Местан) приключи! И този филм мина! Днес този площад показва колко сме много - много повече от миналата година, ние имаме нуждата да бъдем единни и сплотени и затова сме много повече", подчерта Карадайъ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във