Банкеръ Daily

Общество и политика

"Досиетата Пандора": И ДАНС влезе в кюпа

Трета държавна институция обяви, че започва проверка за участието на българи в мащабната офшорна схема, известна като "Пандора пейпърс". Държавна агенция "Национална сигурност" съобщи, че в структурата е разпоредена незабавна проверка, която продължава и към момента.

"Извършват се действия в съответствие със законовите компетенции на ДАНС, включително и обмен на информация с партньорски служби и организации. Проверяваните лица имат връзка с информация, изнесена в разследването на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) „Pandora Papers", съобщиха от ДАНС.

Само в рамките на ден по случая се сезираха НАП и КПКОНПИ.

Ръководената от бившия главен прокурор Сотир Цацаров антикорупционна комисия заяви, че е възложен анализ на всички декларации за имущество и интереси (встъпителни, ежегодни и финални), подадени от Делян Пеевски в качеството му на народен представител, за периода от 2013 г. до настоящия момент. Поискана е и допълнителна информация от Международния консорциум на разследващите журналисти, който работи по "Досиетата Пандора".

Националната агенция за приходите също съобщи, че е поискала допълнителна информация от Мeждународния консорциум на разследващите журналисти за български физически и юридически лица, които се срещат в документите на разследването. 

В официално писмо до консорциума приходната агенция настоява да получи пълна информация за български граждани и фирми, които потенциално може да са извършили нарушения или престъпления срещу финансовата система на страната, за да бъдат извършени данъчни проверки.

От НАП могат да образуват проверка или ревизия, когато има данни за отклоняване или укриване на данъци.  От ведомството на Румен Спецов уточняват още, че ще сравнят получената информация от консорциума с тази, която имат по силата на международния обмен, по който получаваме информация за имоти и доходи на българи зад граница.

Междувременно Делян Пеевски изпрати писмена позиция до медиите, в която отрече изнесените от сайта bird.bg данни. БРРД съобщи, позовавайки се на данни от "Досиетата Пандора", че Пеевски е свързан с три офшорни фирми, за които няма никаква следа в подадените от него имуществени декларации.

Facebook logo
Бъдете с нас и във